EK-goud voor Ratina en Ludger Beerbaum

MANNHEIM, 1 SEPT. De sterren stonden gunstig voor de Duitse springruiters bij de Europese kampioenschappen in Mannheim. De broers Ludger en Markus Beerbaum, alias de Grote en de Kleine Beer, zorgden voor een familiefeestje. Samen leverden ze hun bijdrage aan het goud in de landenwedstrijd. Ludger voegde daar gisteren de individuele overwinning aan toe, Markus werd vijfde.

De 15-jarige merrie Sprehe Ratina Z tilde Ludger Beerbaum drie dagen lang foutloos over alle hindernissen. “Het beste paard ter wereld”, zei Beerbaum. Of paarden dromen, zo werd de EK-winnaar gevraagd. De ruiter dacht even na, lachte en knikte bevestigend. Maar of Ratina van goud had gedroomd, kon ook Beerbaum niet zeggen.

Zo onrustig Ratina soms in de nacht is, zo rustig was ze overdag. Het paard is een springveer, Piet Raymakers ervoer het al bij zijn zilveren optreden bij de Olympische Spelen van '92 in Barcelona. De merrie werd vervolgens verkocht naar Duitsland. Onder Beerbaum was er al goud in de landenwedstrijd van de Wereldruiterspelen in Den Haag en de Olympische Spelen in Atlanta.

De Oostenrijker Hugo Simon werd tweede in Mannheim. De internationale hippische federatie (FEI) is echter een onderzoek gestart naar een mogelijke dopingaffaire van zijn paard. Hans Wallmeier, chef-steward van het organisatiecomité van de EK, zag met eigen ogen dat E.T. FRH een spuitje in de hals kreeg. Dat gebeurde in de pauze tussen de eerste en tweede manche van de laatste wedstrijd. De verzorgers verborgen de injectiespuit nog in het stro, maar Wallmeier constateerde dat de spuit was gebruikt. De spuit werd verzegeld en opgestuurd naar het laboratorium van de FEI. (ANP)