Dodi zet Egypte op de kaart'

CAÏRO, 1 SEPT. “Het eind van de beroemde romance.” Deze krantenkop vanmorgen in Al-Akbar is een mooie weergave van de manier waarop vrijwel alle Egyptenaren de dood van prinses Diana en haar Egyptische minnaar Emad 'Dodi' Al-Fayed beleven. Diana is een icoon geworden voor de Britten - een symbool van hoop en dromen. Dodi is het voor de Egyptenaren.

Pas sinds zijn relatie met Diana openbaar werd, drie weken geleden, ontdekte Egypte wie deze 42-jarige multimiljonair was. Hij had het aan de combinatie van zijn nationaliteit en Diana te danken dat zijn moederland hem op handen ging dragen. “Dat een Egyptische familie invloed had op de koninklijke familie in Engeland, maakt Dodi voor ons tot een held”, zegt de econoom Gamal Essam.

Dodi werd in de kuststad Alexandrië geboren. Na zijn schooltijd verhuisde hij met zijn ouders naar Engeland. Dat zijn vader, Mohammed, een puissant rijke zakenman was, wisten de Egyptenaren wel. Maar als eigenaar van Harrod's en het Parijs Ritz-hotel en zelfs onlangs, als aanstichter van politieke intriges met de Conservatieve partij, haalde hij in Egypte zelden de krant.

Sinds zijn vertrek naar Engeland deden de Al-Fayeds nauwelijks zaken hier. Dodi kon in Hollywood films (co)produceren zoveel hij wilde. Het succes van Hook of The scarlett letter raakten hun niet, evenmin als de vier Oscars die Charriots of fire in de wacht sleepte. Dodi kon in zijn huizen in Californië Tony Curtis uitnodigen en Brooke Shields, maar het ging aan de Egyptenaren voorbij. Tot op 7 augustus de eerste foto's verschenen van hem en prinses Diana op het jacht van Mohammed.

Haast alle Egyptische kranten namen de foto's over. Dat Diana badpakken droeg, tegen de islamitische kledingcodes in, scheen niemand te deren. “Geweldig dat een Egyptenaar de gouden medaille heeft gewonnen in de Olympische Spelen der Liefde”, schreef een commentator. De bijbehorende verhalen werden uit de Britse boulevardpers overgeschreven. Alleen de schaduwzijde van Dodi, zoals de miljoenen dollars aan niet betaalde huur voor villa's in Amerika lieten ze uit de tekst weg.

Dat zijn eerste huwelijk met de Amerikaanse Suzanne Gregard in 1987 na acht maanden op de klippen liep, werd evenmin vermeld. In plaats daarvan speculeerde Egypte op de vraag of Diana op hun trouwdag de traditionele Egyptische kledij zou dragen, en of zij zich dan tot de islam zou bekeren. Diana bezocht Egypte één keer en was er zeer geliefd. Zij deed vele harten sneller kloppen, omdat zij menselijk was, giechelde, ook 'gewone' lieden in de ogen keek.

Het feit dat Dodi misschien de stiefvader ging worden van de toekomstige koning van Engeland, de voormalige koloniale macht in Egypte, maakte hem misschien wel het meest tot superster. In dit land, waar de verhoudingen met het Westen altijd het litteken zijn blijven houden van de gekwetste, eens bevoogde natie, had Dodi alsnog een beslissend punt gescoord tegen de Britse overheersing. “Dodi”, zegt een Egyptenaar triomfantelijk, “is nu de beroemdste man van de wereld. Hij zette Egypte op de wereldkaart.”

    • Caroline de Gruyter