Diana, Astrid, Gracia: mythen

BRUSSEL, 1 SEPT. De dramatische dood van prinses Diana doet denken aan die van twee sprookjesvorstinnen die eveneens omkwamen bij een auto-ongeluk: koningin Astrid van België (in 1935) en prinses Gracia van Monaco (1982). Ook zij waren mooi en de lievelinge van het volk en ook hun dood kwam als een schok.

De casino's van Monaco werden gesloten en de bevolking stroomde naar het vorstelijk paleis aan zee, toen bekend werd dat prinses Gracia was overleden. De voormalige filmactrice was met haar Rover van een bochtige weg langs de Middellandse Zee gestort en overleed later aan haar verwondingen. Miljoenen volgden via de televisie haar begrafenis.

Grace Patricia Kelly, in 1929 geboren in Philadelphia, werd wereldberoemd met films als High Noon en Rear Window. In 1956 werd ze een echte prinses, toen ze trouwde met prins Rainier van Monaco. Prinses Gracia, aanvankelijk nog de ijskoningin genoemd, werd razend populair. Ze stond dicht bij de Monegasken die haar op straat konden aanspreken en geregeld werden uitgenodigd op het paleis. Net als prinses Diana zette de Amerikaanse prinses zich in voor liefdadigheid.

Ook de Zweedse prinses Astrid streefde haar vorstelijke echtgenoot in populariteit ver voorbij. Ze was al een legende voordat ze als twintigjarige in 1926 voet aan wal zette in België om zich te verloven met prins Leopold. Kranten schreven over de 'prinses uit fjordenland' en de 'dochter der vikingen'.

Ze werd afgeschilderd als een scandinavische Assepoester. Haar populariteit groeide toen bleek dat ze zich tegen de gewoonte in mengde onder het volk. Ook zij was patrones van het goede doel. Ze kwam in de jaren dertig vooral op voor slachtoffers van de depressie.

De vergelijking tussen Diana en Astrid gaat verder: het huwelijk van Leopold en Astrid was minder sprookjesachtig dan het van buitenaf leek. Net als de Britse prins Charles zou Leopold buitenechtelijke relaties hebben gehad. Net als Diana was koningin Astrid onzeker over zichzelf. “Astrid hield zichzelf voor lelijk, vervelend en dwaas”, schreef een boezemvriendin.

In 1935, een jaar na de troonsbestijging van Leopold III, verongelukte Astrid tijdens een vakantie in het Zwitserse Küssnacht. De koning zat zelf achter het stuur. Het Belgische volk rouwde om zijn verloren droomprinses en leefde mee met de koning, die met een pleister op zijn wang en zijn arm in een zwarte mitella zeven kilometer lang achter de lijkwagen liep.

Volgens royalty watchers is het met de dood van prinses Diana voor Charles moeilijker geworden om te trouwen met zijn geliefde, Camilla Parker Bowles. Het zou hem door de Britse bevolking niet vergeven worden als hij de nagedachtenis aan prinses Diana 'verraadt'.

Leopold III viel inderdaad compleet uit de gratie toen hij in 1941 zijn huwelijk bekend liet maken met Lilian Baels. Niet alleen omdat dit gebeurde in volle oorlogstijd, maar vooral omdat de Belgen prinses Astrid nog lang niet waren vergeten. En nog altijd worden er bloemen gelegd bij haar graf.

    • Birgit Donker