DER SPIEGEL

De Verenigde Staten zijn de onomstreden nummer één van de wereld, schrijft Der Spiegel in het omslagartikel. Ze beschikken over de grootste militaire en economische macht, ze domineren de industriële sectoren van de toekomst en ze laten hun superioriteit provocerend voelen.

President Bill Clinton, Microsoft-baas Bill Gates en cineast Steven Spielberg worden geportretteerd als dream team en de historicus en Yale-hoogleraar Paul Kennedy, die in 1988 beroemd werd met zijn these over de ondergang van grootmacht Amerika, geeft toe dat de situatie van de VS de afgelopen jaren buitengewoon is verbeterd, maar dat de economische basis voor de Amerikaanse machtspositie toch zwakker wordt doordat het aandeel van de VS in het totale bruto wereldproduct gestaag afneemt. Nu zijn we, aldus Kennedy, aan weerszijden van de Atlantische Oceaan getuige van de neergang van de welvaartsstaat. “In de VS en Groot-Brittannië groeit de kloof tussen arm en rijk in adembenemend tempo. Dat moet toch bij iedereen twijfel oproepen over de globalisering. Karl Marx lacht waarschijnlijk stilletjes in zijn graf.”