Conferentie betoont eerbetoon voor Diana

OSLO, 1 SEPT. Diplomaten van ongeveer 100 landen beginnen vandaag in Oslo hun onderhandelingen over een verbod op landmijnen met een minuut stilte als eerbetoon aan Prinses Diana. Zij was de bekendste pleitbezorgster van een campagne voor een wereldwijd verbod op landmijnen. Zij trok internationale aandacht toen ze verminkte slachtoffers in Bosnië en Angola bezocht.

Aanhangers van de campagne betreurden gisteren het verlies van hun belangrijkste advocaat door erop te wijzen dat prinses Diana een menselijke kant aan de campagne had gegeven door slachtoffers van de dodelijke wapens centraal te zetten in deze kwestie. Zo'n 25.000 mensen komen jaarlijks om het leven door landmijnen of worden erdoor verminkt. Analisten zeiden dat haar overlijden mogelijk een nieuwe impuls aan de campagne kan geven.

De Amerikaanse senator Patrick Leahy zei dat Diana's activisme het pad heeft geëffend voor de Britse regering om het Canadese initiatief te steunen, waarover nu in Oslo wordt onderhandeld. (Reuter, AP)