Celstraffen voor voetbalsupporters

HAARLEM, 1 SEPT. De rechtbank in Haarlem heeft vanmorgen acht supporters van Feyenoord veroordeeld tot celstraffen wegens deelname aan de voetbalrel in Beverwijk op 23 maart van dit jaar. De zwaarste straffen waren voor de 20-jarige L.P. en de 24-jarige M.P. die volgens de rechtbank betrokken zijn geweest bij de doodslag op de 35-jarige Ajax-aanhanger C. Picornie. Zij kregen vier jaar gevangenisstraf met aftrek. Zij gaan in hoger beroep.

De rechtbank achtte in alle gevallen niet bewezen dat de relschoppers lid zijn van een criminele organisatie. Voor het openbaar ministerie was dit een belangrijk punt, zo bleek tijdens het proces. De officieren van justitie schilderden bij diverse gelegenheden de organisatie van de supporters, de Sport Club Feyenoord (SCF), af als een bijna militaire organisatie met divisies, in het leven geroepen om oorlog te voeren met aanhangers van andere clubs. Gewezen werd ook op het dragen van uiterlijke kenmerken als tatoeages en identieke kleding. Volgens de rechtbank is er wel sprake van “een georganiseerd groepsgebeuren”, dat echter niet kan worden bestempeld als “een criminele organisatie”.

Twee supporters zijn veroordeeld tot drie en twee jaar celstraf wegens poging tot doodslag op de Ajax-aanhanger H. Joos. Deze raakte bij de veldslag zwaargewond en zoals het openbaar ministerie tijdens de behandeling van de zaak vaststelde “is het een wonder dat hij het heeft overleefd”.

De overige vier 'Feyenoorders' kregen gevangenisstraffen van 15 maanden (vijf voorwaardelijk) tot zes maanden (twee voorwaardelijk). Zij kregen ook een stadionverbod opgelegd van twee jaar.

Een aantal supporters moet de weduwe van Picornie de kosten van de begrafenis terugbetalen, anderen moeten de schade aan geparkeerde auto's vergoeden.

De rechtbank vindt het onbevredigend dat slechts een klein aantal daders kon worden opgespoord, maar dat was onvermijdelijk doordat de meeste betrokkenen geen verklaringen wilden afleggen.