Britse minister wijst dialoog met Birma af

SINGAPORE, 1 SEPT. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Robin Cook, heeft de regering van Birma vanmorgen veroordeeld wegens drugshandel. Hij sloot uit dat het door militairen geregeerde Zuidoost-Aziatische land wordt uitgenodigd voor de Europees-Aziatische topconferentie (ASEM), die volgend jaar april bijeenkomt in Londen.

Cook, die zijn rondreis door Zuidoost-Azië vandaag afsloot in Singapore, zei vanmorgen tijdens een bijeenkomst met zakenlieden dat de jongste beslissing van de Europese Unie (EU) om hoge Birmese functionarissen visa te weigeren deelname van Birma aan ASEM “onmogelijk” maakt. ASEM is een overlegforum van de 15 EU-leden, Japan, China, Zuid-Korea en enkele lidstaten van de Associatie van Zuidoost-Aziatische landen (ASEAN). ASEAN heeft Birma dit jaar toegelaten als lid, in weerwil van heftige Westerse kritiek op de staat van dienst van het Birmese regime inzake de rechten van de mens en zijn actieve betrokkenheid bij de drugshandel.

Cook noemde de regering van Birma “een onderdrukkend en onverantwoordelijk regime”. Hij bestempelde het land als “de grootste opiumproducent ter wereld”, die deze dubieuze positie heeft kunnen bereiken “omdat de regering in Rangoon niet optreedt tegen de drugsbaronnen”. Hij zei dat “het Birmese bewind een van de weinige regeringen ter wereld is waarvan de leden liever profiteren van de drugshandel dan deze aan banden te leggen”. Cook zei verder dat Groot-Brittannië Birma kan weren van de ASEM-bijeenkomst in Londen, omdat het forum een dialoog is tussen landen op basis van vrijwilligheid. De minister gaf toe dat er sprake is van “een oprecht verschil in benadering” van het probleem Birma. Europa, aldus Cook, weigert een gesprek met het bewind, terwijl met name ASEAN de voorkeur geeft aan verandering via een dialoog met het regime in Rangoon. (AFP, Reuter)