Bossche bewoners wellicht vervolgd

DEN BOSCH, 1 SEPT. De gemeente Den Bosch overweegt juridische stappen tegen bewoners uit de Gestelsebuurt die zich verzetten tegen de komst van een Somalisch gezin. Burgemeester A. Rombouts maakte zaterdag bekend, de bewoners te willen aanklagen wegens rassendiscriminatie omdat zij zich tegen de komst van het gezin verzetten. Tevens zal in dat geval de woningbouwvereniging Stichting Hertoghuizen een procedure beginnen om discriminerende bewoners de huur op te zeggen.

Het gemeentebestuur heeft inmiddels besloten om andere huisvesting te gaan zoeken voor het gezin. Enkele weken geleden bedreigden de bewoners van de Hugo Verriesthof de Somalische familie, nadat die een huis toegewezen had gekregen in de wijk. De burgemeester noemde de actie waarbij de zwangere Somalische vrouw, haar echtgenoot en hun driejarige zoontje uit de straat werden gejaagd 'moreel hoogst verwerpelijk'. Ook had de buurt een spandoek op het nieuwe huis gehangen met de tekst 'Vol is vol' en circuleerde een handtekeningenlijst waarop buurbewoners de tekst 'Wij willen geen Somaliërs' ondertekenden.

Naar aanleiding van deze bedreigingen zag het Somalische gezin van de woning af. De Bossche burgemeester heeft gesprekken gevoerd met twintig bewoners van het hofje. De buurt beloofde aanvankelijk zich niet langer te verzetten maar gaf tevens te kennen onvrede te hebben met de grote concentratie buitenlanders in de buurt.

Volgens Rombouts hebben 33 buurtbewoners de handtekeningenlijst ondertekend. Daardoor heeft de gemeente de namen van bewoners die discrimineren, aldus de burgemeester. Afgelopen zaterdag bleek het verzet niet gebroken.

De verhuurder kan bewoners de huur opzeggen als zij andere buurtbewoners het leven zuur maken. Dit gebeurt meestal in gevallen van voortdurende geluidsoverlast of andere vormen van hinder. Volgens de Stichting Hertoghuizen heeft de houding van de buurtbewoners jegens buitenlanders hetzelfde effect en zou op grond daarvan de huur kunnen worden opgezegd.