Aanklacht voor doodslag; Roep om vervolging fotografen

LONDEN/PARIJS, 1 SEPT. De vader van Dodi Al-Fayed, de eveneens om het leven gekomen metgezel van prinses Diana, wil dat de fotografen die de auto van zijn zoon achtervolgden, strafrechtelijk worden vervolgd.

De advocaat van vader Al Fayed verklaarde vanochtend dat opening van een strafonderzoek “het minste is dat moet gebeuren” om licht te werpen op de toedracht. Hij citeerde gevallen waarin motorrijders automobilisten in levensgevaar hadden gebracht; sommige zaken waren geëindigd in veroordeling wegens doodslag.

In Frankrijk is geschokt gereageerd op het drama. Diana was bijzonder populair, ze kwam er graag - vooral in de Provence en aan de Rivièra en bracht er de laatste dagen van haar leven door. Ook premier Lionel Jospin zei benadrukte het feit dat de prinses zeer geliefd was bij “het volk”. “Het Franse volk was onder de indruk van haar charme, haar spontaniteit en haar menselijkheid”. Minister Cathérine Trautmann pleitte vanmorgen voor een 'code voor goed gedrag' voor de (foto)pers, zonder te denken aan verscherping van de privacy-wetgeving. Ze heeft al gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van de media over de consequenties van de tragische dood van prinses Diana.

In de Londense St Paul's kathedraal waar prins Charles en Lady Diana Spencer in 1981 zijn getrouwd, vond gistermiddag ook een herdenkingsdienst plaats. Dominee Michael Saward herinnerde aan de oproep van Paulus om “zich te verblijden met de blijden en te huilen met degenen die huilen”. “Hier in deze grootste kathedraal heeft onze natie zich zestien jaar geleden verblijd, en velen met haar. Vandaag huilen wij.”

Diana's metgezel, Al-Fayed, is vanmorgen al begraven. De moslimtraditie wil dat een dode zo snel mogelijk ter aarde wordt besteld. Ruim 600 rouwenden, onder wie zijn vader, de multi-miljonair Mohammed Al Fayed, eigenaar van het warenhuis Harrods en de Ritz-hotels, woonden in de Centrale Moskee van Londen vlakbij Regent's Park een korte plechtigheid bij.

Inmiddels is gebleken dat er foto's in omloop zijn van de slachtoffers direct na ongeluk. De Franse kranten hebben die niet afgedrukt, maar Amerikaanse toeristen hebben verklaard vlak na het ongeluk per taxi in de andere richting door te tunnel te hebben gereden en te hebben gezien hoe een stuk of vijf fotografen zich verdrongen vlakbij de voorruit van de auto waarin zij het verwrongen lichaam van een vrouw zagen. De fotografen bleven afdrukken ondanks pogingen van de politie hen te verwijderen, volgens Jack en Robin Firestone uit New York tegenover het persbureau AFP.

De advocaat van een van de fotografen had begrepen dat tussen de chauffeur (het hoofd veiligheidszaken van het Ritz Hotel, eigendom van Al Fayed), Lady Di's veiligheidsagent en de voor het hotel wachtende fotografen een soort verbaal opbieden had plaatsgevonden, waarbij de Di-kant zou hebben gezegd: “jullie halen ons toch nooit in”.

Prinses Diana zou op het punt hebben gestaan om haar leven rigoureus om te gooien. Dat schrijft de hofverslaggever Richard Kay vandaag in het Britse boulevardblad Daily Mail. Kay gold als een vertrouweling van prinses Diana.

Zes uur voor het fatale ongeluk zou de prinses Kay nog hebben gebeld vanuit Parijs. Ze zou hebben gezegd dat ze haar officiële verplichtingen eerst wilde afwerken om zich daarna in november volledig terug te trekken uit het openbare leven. Haar relatie met Dodi Al Fayed zou bij het besluit een doorslaggevende rol hebben gespeeld.