Tribune

Bondscoach Guus Hiddink maakt maandag de selectie bekend voor de belangrijke WK-kwalificatie interland tegen België. Moet hij de in opspraak geraakte Patrick Kluivert wel of niet oproepen?

Roelant Oltmans, hockeybondscoach: “Ik zou hem niet selecteren. Over zijn voetbalcapaciteiten hoeven we het natuurlijk niet te hebben, maar er is meer dan kwaliteit alleen. Het zou een goede zaak zijn als Kluivert eerst laat zien dat hij weer de goede kant opgaat. Je moet hem niet voorgoed uit Oranje zetten. Niet eens een dief, altijd een dief, maar er is te veel gebeurd om hem nu al te laten spelen. Voetbal is meer dan een sport op zich, het is een maatschappelijk verschijnsel. In dat licht zou ik hem buiten de selectie houden. Bovendien denk ik dat er ook een negatief beeld over de hele ploeg gaat bestaan als Kluivert speelt. Een slechte zaak, want we moeten winnen van de Belgen.”

Gerard Hindriks, de altijd als indiaan uitgedoste Oranje-supporter: “Je moet niet naar iemands privéproblemen kijken. Als meneer Kok een probleem heeft, moet je hem ook niet meteen schorsen. Ieder mens doet goede en slechte dingen. Van Mierlo en Sorgdrager hebben een fout gemaakt door Bouterse niet te arresteren. Kijk eens wat een discussie daarover is losgebarsten. In Nederland discussieert iedereen maar. Kluivert is voor de rechter geweest, je moet hem geen tweede keer straffen. Als hij volgende week de winnende goal maakt, ben ik hem heel dankbaar. Verliezen we zonder hem, dan vraagt iedereen zich af hoe het mét Kluivert gegaan zou zijn.”

Toon Gerbrands, volleybalbondscoach: “Als Kluivert in de ogen van de bondscoach tot de beste voetballers behoort, moet hij hem selecteren. Ik snap best dat voetballers een voorbeeldfunctie hebben. Maar uiteindelijk blijft het om sport gaan. En wat zijn privé problemen betreft, wie ben ik om te oordelen over iets waar rechters voor zijn aangesteld? Een volleyballer in een soortgelijke situatie zou ik alleen op zijn sportieve kwaliteiten beoordelen.”

Eddy Pieters Graafland, 47-voudig international: “Kluivert moet eerst bij Milan maar eens op toeren komen. Hij heeft nog niet bewezen in Oranje thuis te horen, want hij is geblesseerd geweest. Hij mag dan wat oefenwedstrijden hebben gespeeld, dat zegt niets. Tegen België moet je honderd procent fit zijn. Daarnaast zijn er natuurlijk nogal wat toestanden rond Kluivert geweest. Het volk moet en bloc achter het Nederlands elftal staan en het zou zonde zijn als het kamp verdeeld wordt door een discussie over Kluivert.”

F. Suer, hoofd sportsponsoring van Oranje-sponsor Nationale Nederlanden: “Met die discussie kunnen en mogen wij ons niet bemoeien, want dan zijn we nog maar een kwart stap verwijderd van echte bemoeienis met de opstelling. Iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheid, in dit geval berust deze bij de bondscoach. Natuurlijk komen er emoties los als Kluivert speelt, maar voetbal is een emotionele sport. Als je daar als bedrijf hinder van denkt te ondervinden, moet je niet aan sportsponsoring doen.”

Ds W. Hoekert, gevangenisdominee in de 'Bijlmerbajes': “Het zou pijnlijk zijn als Kluivert wordt geselecteerd. Ik denk niet dat ik in dat geval zou kijken. Een voetballer van zijn stand straalt meer uit dan alleen zijn sportieve kunnen. Het is heel erg wat hij gedaan heeft. Eerst iemand doodrijden en toen die zedenzaak. Ik vind niet dat Nederland met zo iemand voor de dag kan komen. Als hij nu eens erkent wat hij heeft gedaan, kun je hem een tweede kans geven. Zolang hij dat niet doet, verdient hij het niet in een vertegenwoordigend elftal mee te doen.”

Bondscoach Guus Hiddink wil niet zeggen of hij Kluivert selecteert. In een vraaggesprek met Sport International zegt Hiddink deze week: “Het is nog altijd iets speciaals om voor Oranje uit te komen en je land te vertegenwoordigen. (...) Ik ben eerder in mijn carrière vrij rigoureus in mijn beslissingen geweest. Als bondscoach en als clubcoach heb ik mensen weggezonden omdat ik vond dat iets niet kon. Er zijn bepaalde normen en waarden, die voor iedereen gelden.”

    • Orkun Akinci