Trainer Haan: 'Feyenoord heeft niets te verliezen'

ROTTERDAM, 30 AUG. PSV en Feyenoord krijgen in de groepswedstrijden van de Champions League te maken met de top van Europa. Juventus, dat op 17 september de Rotterdammers ontvangt, Manchester United en Kosice zijn de tegenstanders van Feyenoord. Kampioen PSV speelt de eerste wedstrijd thuis tegen Dinamo Kiev en ontmoet vervolgens Barcelona en Newcastle United.

Barcelona speelde twee seizoenen geleden ook tegen PSV. Destijds in de kwartfinale van het toernooi om de UEFA-Cup. In Nou Camp werd het 2-2, in Eindhoven ontsnapte de formatie van Johan Cruijff, 2-3. “Het Barcelona van nu is veel sterker”, zei Advocaat, de Eindhovense coach. “We zullen de Spanjaarden ook maar de grote favoriet noemen. Dat past wel bij een club die voor 150 miljoen heeft geïnvesteerd.”

Barcelona schakelde in de voorronde met moeite Skonto Riga uit. “Wij zijn misschien wat beter ingespeeld”, dacht Advocaat. “Dat kan een voordeel zijn. Verder heeft voorspellen weinig zin. Voordeel van onze tegenstanders uit Engeland en Spanje is dat het 'voetballende' elftallen zijn. Dat ligt ons meestal wel. Bovendien is de ambiance bij Barcelona en Newcastle altijd geweldig. Veel publiek, prachtige stadions. Dat heb ik liever dan een onbekende tegenstander.” Feyenoord opent tegen Juventus. Arie Haan, coach van Feyenoord, noemde zijn tegenstanders zwaarder dan die van PSV. “Met United en Juventus hebben we twee absolute topclubs getroffen. Beide zijn kampioen van hun land èn rechtstreeks geplaatst voor de Champions League. Het wordt een zware test. Nu zal blijken of onze spelers dit niveau aankunnen. Het zijn wel zeer aansprekende tegenstanders. Feyenoord heeft in feite niets te verliezen. We spelen tegen de elite van Europa.”

De onbekende tegenstanders zijn Kosice (Feyenoord) en Dinamo Kiev (PSV). Kosice maakte indruk door in de voorronde Spartak Moskou uit te schakelen. Dinamo won de Europa Cup II in 1986 en leverde in de jaren tachtig alle internationals voor de voormalige Sovjet-Unie. Momenteel is de club 'hofleverancier' van het Oekraïnse elftal, dat in de WK-kwalificatie leidt vóór Duitsland. Coach is Lobanovski, die in de jaren tachtig zijn functie bij Kiev combineerde met die van bondscoach van de voormalige Sovjetunie. Hij keerde vorig jaar terug.

Newcastle United speelde een paar weken geleden in een oefenwedstrijd met 2-2 gelijk tegen PSV.Ajax speelt het eerste duel in de UEFA Cup eerst uit tegen het Sloveense Maribor. De clubs hebben na overleg besloten de loting om te draaien. De Amsterdammers spelen nu op 16 september in Slovenië.