Rage zet beurzen op dubbele winst

AMSTERDAM, 30 AUG. De nettowinst van de Amsterdam Exchanges, exploitant van onder meer effectenbeurs en optiebeurs, is in de eerste zes maanden van dit jaar meer dan verdubbeld, van 21,7 miljoen gulden naar 44,7 miljoen gulden. De directie is voor het komende halfjaar optimistisch.

Als het goede beursklimaat zich doorzet, komt er opnieuw een “hoog” resultaat uit de bus.

De inkomsten van de beurs zijn niet gerelateerd aan het niveau van de AEX-index, die in het eerste halfjaar met eenderde is gestegen, maar aan het aantal uitgevoerde transacties. Vooral de inkomsten uit de handel met aandelen en opties stegen dit halfjaar explosief door de forse toename van het aantal opdrachten.

Het aantal transacties op de effectenbeurs steeg ten opzichte van de eerste maanden van 1996 met 56 procent tot 3,9 miljoen. Op de optiebeurs steeg het aantal verhandelde contracten in opties en financiële futures in dezelfde periode met 63 procent tot 22 miljoen. In de eerste zes maanden van vorig jaar werd er voor 42,3 miljoen gulden aan commissie binnengehaald. Dit halfjaar was de commissie al 72,8 miljoen gulden. De andere inkomstenbronnen, zoals noteringsvergoedingen en de post handelsondersteuning, stegen minder sterk.

Amsterdam Exchanges bestaat uit de effectenbeurs, de optiebeurs en de agrarische termijnmarkt. Tot begin dit jaar werkten de effectenbeurs en optiebeurs nog zelfstandig. Vanaf volgend jaar zijn de drie beurzen op één plek aan Beursplein 5 gevestigd. Voor de verhuizing van de optiebeurs is een reservering genomen van 10 miljoen gulden. Daarvoor zal ook in het tweede halfjaar nog eens 10 miljoen gulden opzij worden gezet.

Het bedrijfsresultaat kwam voor het eerste halfjaar uit op 65,1 miljoen gulden tegen 29,7 miljoen in de eerste maanden van 1996. De opbrengsten kwamen uit op 158,8 miljoen gulden, 40 procent meer dan dan de helft van de inkomsten in 1996. De kosten stegen met ruim 8 miljoen gulden tot 84 miljoen, voornamelijk veroorzaakt door hogere personeelskosten.