Minister: doden biggen toch nodig

DEN HAAG, 30 AUG. Minister Van Aartsen (Landbouw) weigert in te gaan op het verzoek van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) om te stoppen met het doden van jonge biggen.

Het doden is bedoeld om ruimte te creëren in de overvolle varkensstallen in de met pest besmette gebieden in Noord-Brabant. De stallen raken overvol omdat de boeren door het vervoersverbod praktisch nergens heen kunnen met hun dieren.

Het ministerie van Landbouw liet gisteren weten dat de overvolle stallen het nog steeds nodig maken dat jonge biggen worden doodgespoten. De KNMvD had minister Van Aartsen gevraagd een einde te maken aan de noodmaatregel.

Volgens drs. J. Vaarten, stafmedewerker veterinaire zaken van de KNMvD, heeft het de dierenartsen altijd tegengestaan om aan de lopende band jonge biggen te doden. Maar het ministerie overtuigde de dierenartsen van de noodzaak ervan.

“De achterstand bij het ruimen van bedrijven is nu ingehaald. Er is niet langer noodzaak om met de maatregel door te gaan”, zei Vaarten. Hij schatte het aantal afgemaakte biggen op 1,5 miljoen.

Door het fokverbod in grote delen van Noord-Brabant zal het probleem over een maand sterk verminderd zijn.