Hoofdelijke stemming; Lot familie Gümüs terug bij de Kamer

DEN HAAG, 30 AUG. Het kabinet heeft het lot van de Turkse familie Gümüs weer teruggelegd bij de Tweede Kamer. Daar zal naar verwachting een hoofdelijke stemming moeten uitmaken of het illegaal in Nederland verblijvende kleermakersgezin uitgezet wordt of niet.

Dit bleek gisteravond na afloop van de ministerraad.

Overleg in het kabinet heeft “geen nieuwe gezichtspunten” opgeleverd in de discussie over de zogeheten witte-illegalenregeling, zei premier Kok op zijn wekelijkse persconferentie. Een versoepeling van deze regeling zou het gezin in Nederland kunnen houden.

“Juist de Kamer heeft twee jaar geleden de verstrakking in de regels aangebracht”, zo onderstreepte Kok. “Dan ligt het voor de hand om ten minste de gedachtenwisseling in het parlement af te wachten voordat het kabinet een standpunt inneemt. Wij houden ons beschikbaar voor nader overleg.”

Gümüs verblijft sinds 1989 illegaal in Nederland. Hij heeft een eigen bedrijf en twee kinderen op een Nederlandse school, maar hij kan niet aantonen zes jaar 'wit' te hebben gewerkt. Daarmee voldoet hij niet aan een vereiste uit een regeling die in 1995 voor dit soort 'witte illegalen' is vastgelegd.

Na acties van buurtbewoners en aandacht in de media is het geval-Gümüs onderwerp geworden van politiek beraad. Staatssecretaris Schmitz (Justitie) polste afgelopen woensdag de Kamer over een verruiming van de 'witte-illegalenregeling'. CDA, VVD en de kleine christelijke partijen zijn daar tegen, maar toonden zich wel nieuwsgierig naar voorstellen van het kabinet om Gümüs in Nederland te houden zónder wijziging van de regels. Volgens Schmitz is dit onmogelijk. Ze zegde toe de kwestie in het kabinet te bespreken. Het kabinet verwijst het dossier nu dus terug.

D66 zal dinsdag een spoeddebat aanvragen en dan een motie indienen om de regels zo te verruimen dat illegalen als Gümüs in Nederland kunnen blijven, zo kondigde Kamerlid Dittrich in een reactie aan. Naar zijn verwachting zullen PvdA, GroenLinks, SP en de ouderenpartijen voor de motie stemmen. CDA, VVD, de kleine christelijke fracties en de CD zien niets in verruiming. “Daarmee eindigt de uitslag 75 - 75. Dan volgt een hoofdelijke stemming en zal het ervan afhangen wie er in het gebouw is”, aldus Dittrich.

In afwachting van de persconferentie van de minister-president hadden zich gistermiddag om vier uur bij het huis van Gümüs al tientallen journalisten en cameraploegen verzameld. Om vijf voor acht vernam de kleermaker via de pers het kabinetsstandpunt, dat door het NOS-journaal werd samengevat als 'Gümüs moet Nederland verlaten van kabinet'. Toen de NOS-verslaggeefster de kleermaker om een reactie vroeg, antwoordde hij: “Ik wacht af, want er is nog niks besloten.” Jawel, aldus de verslaggeefster: “Ze hebben besloten dat u niet mag blijven.”

A. Versnel van het actiecomité Gümüs Moet Blijven vond het “schandalig dat niemand zich durft uit te spreken”. Buurtbewoners kwamen de kleermaker de hand schudden. Een vrouw vroeg zich af of ze nog verstelwerk kon brengen. “Niet bang zijn”, antwoordde Gümüs, “Ik ben nog zeker een maand hier.”