Hagemeyer wint overnameprijs van de week; Hardlopers krijgen dreun

ROTTERDAM, 30 AUG. Bijna zes procent verlies in vijf dagen tijd, daar konden beleggers en handelaren het weekeinde mee ingaan. “Een dag winst en vier dagen verlies”, zo vatte een professionele belegger de stemming op de aandelenmarkt deze week samen. De graadmeter van de stemming op de Amsterdamse beurs, de AEX index, verloor gisteren bijna negen punten op een slotstand van 868,29 punten. Ten opzichte van de slotstand vorige week komt het verlies op iets meer dan vijftig punten.

“De markt is gelaten”, zei een handelaar gistermiddag. Aan bedrijfsnieuws geen gebrek afgelopen week, maar de markt trok zich er weinig of niets van aan. De stemming werd bepaald door angst en vrees over aantrekkende Duitse inflatie en daaropvolgende renteverhogingen en door het op en neer veren van de koers van de Amerikaanse dollar. Ook de mineurstemming op Wall Street speelde Amsterdam parten. “Het echt hotte is er even af”, luidde het commentaar van een handelaar.

Amsterdam was niet de enige beurs op het continent waar de pessimisten opeens massaal terug van weggeweest waren. De graadmeter van de stemming op de Duitse aandelenmarkt, de Dax beursindex, zakte door de psychologisch belangrijke grens van 4000 punten.

“Vooral de hardlopers van de laatste maanden worden getroffen”, aldus de handelaar. “In die fondsen zitten ook de meeste speculanten, en dat zijn ook de eersten die hun effecten op de markt kwakken als het opeens hard omlaaggaat.”

Een van de troeven van de 'camping hausse', Ahold, sloot gisteren op een verlies van 2,50 gulden op een koers van 50,20 gulden. “Dat is toch bijna 30 procent onder het hoogste punt van dit jaar”, zegt een handelaar. Het gaat hem wat ver om al te reppen van een verborgen beurskrach, omdat de neergang van deze individuele beurslievelingen niet wordt weerspiegeld in de beursindex.

De financiële sector kreeg deze week eveneens harde klappen, al kwamen ING en Fortis Amev deze week met beter dan verwachte cijfers en met een eerste concrete prognose voor het hele jaar (ING) en een verhoogde winstverwachting (Fortis Amev).

De koers van ING moest desondanks donderdag, na bekendmaking van een winstgroei per aandeel met 20 procent tot 2,55 gulden, drie gulden terug. Gisteren volgde nog eens twee gulden op 88,50 gulden.

Fortis Amev profiteerde onder meer van de winstbijdrage van zakenbank MeesPierson, die eind vorig jaar is overgenomen voor een bedrag van 2,5 miljard gulden. De winst per aandeel in het eerste halfjaar ging met 28 procent omhoog naar 2,81 gulden. De koers pakte gisteren tegen de trend van de markt in een winst van 2,40 gulden op een slotstand van 82,90 gulden.

De prijs voor de overname van de week ging naar handelshuis Hagemeyer, inmiddels een veteraan op het overnamepad. Het kondigde deze week op één dag twee grote acquisities aan en bestuursvoorzitter A. Land continueerde zijn verwachting van een verdere stijging van de winst per aandeel. Gisteren bleef de koers van Hagemeyer, tegen de marktstemming in, stabiel op 104,50 gulden.

De komende week staat de publicatie van halfjaarresultaten van onder meer Gist-brocades (maandag), Draka en Kas-Associatie (dinsdag), Grolsch (woensdag), Ahold (donderdag) en Rodamco (vrijdag) op de agenda.