Haarhuis pas na bijna vier uur ten onder

NEW YORK, 30 AUG. Bij een 6-5 achterstand in de derde set tegen Lionel Roux leek de US Open al voorbij te zijn voor Paul Haarhuis. Ondanks een matchpoint tegen op eigen service maakte de 31-jarige Brabander zich ruim een uur later op voor een knappe overwinning. Maar bij een 4-3 voorsprong in de vijfde set bleek de energiebron definitief te zijn opgedroogd bij Haarhuis en eindigde zijn indrukwekkende inhaalrace in mineur.

De nederlaag (7-6, 6-3, 6-7, 6-7, 6-4) van de oudste deelnemer in het enkelspel van de US Open tegen de 24-jarige Fransman riep herinneringen op aan zijn smartelijke aftocht op Wimbledon. In een heroïsch duel met Tim Henman produceerde Haarhuis destijds een dubbele fout op matchpoint. Dat deed hij gisteravond ook, zij het dat de pupil van Alex Reijnders de partij tegen Roux daarmee definitief uit handen gaf.

Amerikanen zijn dol op klassementen en Haarhuis voert de lijst aan van de zogeheten Grand Slam Ironmen, de spelers die de meeste grand slams achter elkaar hebben gespeeld. Zijn 33ste had een vervolg verdiend tegen Patrick Rafter, want vooral in de tiebreaks van de derde en vierde set liet Haarhuis superieur tennis zien. Na een sublieme backhandpassing in het naspel van de vierde reeks vierde Haarhuis een uitbundig feestje met de Nederlandse supporters op baan 10.

Niet bekend

Haarhuis ging ten onder na een slijtageslag, die bijna vier uur had geduurd. Het verweer van Miriam Oremans tegen Monica Seles nam nog minder dan een uur in beslag en dan alleen nog, omdat de partij vanwege een regenbui enige tijd werd onderbroken. Na haar zege op de Duitse Babel kondigde Oremans nog aan dat ze Seles met haar slice-backhand 'pijn' zou kunnen doen. Pijn deed haar spel slechts aan de ogen, want met twee keer 6-1 werkte de nummer 2 van de wereld haar derde trainingspartij op de US Open af.

Andre Agassi had gisteren de dag van zijn leven. In een grootse demonstratie vernederde de omstreden Amerikaan de arme Adrian Voinea, die in drie sets slechts vier games bij elkaar sprokkelde: 6-0, 6-2, 6-2. Mark Woodforde ruimde bovendien een lastig obstakel voor Agassi uit de weg door verrassend de falende Yevgeni Kafelnikov in drie bedrijven (6-3, 6-4, 7-6) uit te schakelen. De Rus was in New York als derde geplaatst. Tim Henman keerde na zijn stunt tegen Thomas Muster snel terug op aarde. Gisteren was de Brit kansloos tegen de Zuidafrikaan Wayne Ferreira.