Grootste fusie van banken VS in de historie

NEW YORK, 30 AUG. De belangrijke Amerikaanse banken NationsBank en Barnett's Bank hebben gisteren een fusie aangekondigd. Met de samenvoeging van Barnett' en NationsBank is een bedrag gemoeid van rond 15,5 miljard dollar, de grootste bankenfusie uit de geschiedenis van de VS.

NationsBank biedt iets meer dan 78 dollar per aandeel Barnett, hetgeen neerkomt op een premie van bijna vijftig procent op de laatste slotkoers. De fusie van deze twee regionale banken, die geheel plaatsheeft in de vorm van aandelen, wordt door experts als onverwacht en verrassend gezien. Barnett's is een bank die al jaren volhoudt zelfstandig te willen blijven. Twee jaar geleden zei topman Ken Lewis van NationsBank danook nog dat overname van Barnett's geen optie was. Barnett's zelf consolideerde zijn dochters eerder dit jaar als bescherming tegen een eventuele overname.

“Deze fusie brengt ons in een leidende positie in een van de beste groeimarkten in de Verenigde Staten”, aldus Hugh McColl, topman van NationsBank. Voor NationsBank, gevestigd in de staat North Carolina, zal de overname zijn aanwezigheid in het zuidoosten versterken. Het samengaan van de twee filialennetten kan aanzienlijke kostenbesparingen opleveren, al betaalt NationsBank daar ook een stevige prijs voor. De combinatie zal bezittingen onder zich hebben van in totaal 290 miljard dollar.

De koers van Barnett's leek al relatief hoog, waardoor een overname onwaarschijnlijk leek. Eergisteren speculeerden beleggers op basis van geruchten echter al over verkoop van de bank en steeg het aandeel. Gisterochtend werd bekend dat zakenbankiers al wel bij tien banken hadden gewinkeld met Barnett's in de aanbieding.

De omvang van deze samenvoeging stelt mammoetfusies van vorig jaar in de schaduw. Wells Fargo kocht toen First Interstate voor 14,2 miljard en Chemical kocht Chase voor 13 miljard dollar. Door de fusie van gisteren klimt NationsBank van een vierde naar een derde positie op de ranglijst van grootste Amerikaanse banken en hoeft alleen Chase en CitiBank voor te laten gaan.

Barnett's heeft een dominante aanwezigheid in Florida, een staat waar ook NationsBank in belangrijke mate vertegenwoordigd is. Barnett's heeft 22.000 man in dienst en bezit meer dan 600 filialen. De federale overheid zal waarschijnlijk eisen dat de gecombineerde banken een groot deel van hun honderden filialen verkopen om monopolievorming tegen te gaan.

Topman Hugh McColl van NationsBank slaat met de overname opnieuw een slag. McColl heeft de naam van een 'meesterbankier' die vooral sterk is in overnamen. Charles E. Rice (61) is topman van Barnett's. Hij is onlangs met verlof geweest om zich te laten opnemen in een kliniek voor alcoholisten. Sinds half juli was hij weer aan het werk, met de aankondiging van de fusie gisteren als eerste wapenfeit.

    • Lucas Ligtenberg