Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Defensie

Functies in Suriname worden rap vergeven

PARAMARIBO, 30 AUG. De belangrijkste Surinaamse regeringspartij, de NDP van president Wijdenbosch en ex-legerleider Desi Bouterse, benoemt in hoog tempo partijgenoten op sleutelfuncties bij de overheid, in het bedrijfsleven en bij de staatsmedia. Een deel van de topfunctionarissen zou eerder het eigen belang dan dat van het land dienen. Dat zeggen betrokkenen in Suriname.

Het is in de Surinaamse verhoudingen traditie dat regeringspartijen geestverwanten benoemen op topposities in de samenleving. Bouterses NDP zou die traditie echter ongebruikelijk agressief voortzetten. “Vorige regeringen schoven geleidelijk partijgenoten naar voren”, zegt André Telting, oud-president van de Centrale Bank, die vorg jaar moest plaatsmaken voor een protégé van ex-legerleider Bouterse, de eveneens van drugshandel verdachte Henk Goedschalk. “Deze regering doet vanaf het begin aan koppensnellen. Ik ben geschokt.”

De stijl van de vervangingen wekt bij veel Surinamers herinneringen op aan het militaire bewind onder Bouterse (1982-'87). “Je kunt zien dat deze regering onder invloed van voormalige militairen opereert”, zegt een vrouwelijke manager. “Het is een campagne - wie ze op hun weg tegenkomen moet wijken.” Volgens haar ontstaat hierdoor een klimaat van “intimidatie”. “Je denkt altijd: misschien ben ik de volgende.”

Wie zich verzet tegen de vervanging van kaderfuncties door NDP'ers wordt soms bedreigd, zoals vakbondsleider Marius Roosburg overkwam, die zich inzet voor de werknemers van enkele slecht renderende staatsbedrijven.