Opinie

    • Youp van ’t Hek

Fax

Aan: John de Mol jr.

van: Youp van 't Hek

John

Even een faxje naar aanleiding van ons telefoongesprek van gister, betreffende mijn nieuwe programmavoorstellen voor SBS6. Ik vond het trouwens heel lullig van Van Westerloo dat hij zich pas na de perspresentatie distantieerde van het komende winterprogramma. Alsof hij het toen pas onder ogen kreeg. Weet je nog hoe hard Fons moest lachen toen ik het idee voorlas dat een jongen live aan zijn ouders zou vertellen dat hij homoseksueel was? En nu terugtrekken. Beetje flauw. Geschrokken van de reacties, denk ik. Ben wel blij dat hij het programma Exxen heeft laten staan. Was gister bij de eerste opname en neem van mij aan: wordt een toppertje. Een man deed zulke gênante uitspraken over zijn ex en zij sprak dat zo furieus en ordinair tegen. Gingen bijna op de vuist. Wordt smullen. Over oude liefdes gesproken: ik kwam vorige week bij Ajax jouw ex tegen. Willeke dus. Ik vertelde haar over het programma en toen zei zij dat ze over jou ook nog wel een boekje open kon doen. Volgens haar ben je erg op de penning, stinkend jaloers en in bed een heel dun zesje. Maar ze was bang dat jij dat niet op de televisie zou willen horen. Blijft dus tussen ons.

Hierbij wat nieuwe voorstellen voor SBS. Als Fons echt de Pietje Bell onder de commerciëlen wil blijven dan moet hij wel een beetje durven. Alles wat hij niet wil moet je maar bij Veronica aankaarten. RTL niet, die willen de fatsoenszender blijven.

De volgende voorstellen zijn waterverfschetsen en kunnen hier en daar nog worden opgeleukt, maar daar lees jij wel doorheen.

1. Zelfmoord. Met de camera volg je een dag of tien iemand, die ten einde raad, op het punt staat om zelfmoord te gaan plegen. Je ziet gesprekken met hem of haar, je kan het slachtoffer een locatie zien kiezen, de afscheidsbrief zien schrijven en het blijft tot het einde redelijk spannend. Een beetje Doet ie het of doet ie het niet? Wel voor variatie zorgen. Dus niet elke week een verhanging, maar ook een met een kogel door zijn harses, een sneltreintype, pillengevalletje, föhn in het bad, etc. Bij de aftiteling stel ik mooie slow-motionbeelden van de begrafenis of crematie voor. Op ontroostbare familieleden kan je schitterend inzoomen.

2. Waken. Je ziet een familie waken bij een opgebaarde overledene. Ik denk dan aan een vader, moeder of kind. Mooi sfeertje. Kaarsen, stilte, rouwkamer dus. De familie vertelt dan over de (on)hebbelijkheden van de dode en wat men in hem of haar zal missen. Je kan het programma larderen met leuke filmpjes van de familie zelf.

3. Vreemdgaan. Man of vrouw stelt live aan de desbetreffende partner de minnaar of minnares voor en vertelt hoe lang ze al iets hebben. Hoe ze elkaar kennen, waar ze het voor het eerst deden, welke smoezen ze hebben verzonnen om samen weg te kunnen en wat je verder maar aan smeuïge details kunt bedenken. Leuke variatie is de vrouw die aan haar man vertelt dat ze al jaren een lesbische relatie met de buurvrouw heeft of de beetje hondentrouw ogende echtgenoot, die al zeven jaar lang één keer per week wordt afgeranseld door een strenge meesteres.

Verder denk ik nog aan het programma Alzheimer, waarin je per aflevering een familielid ziet dementeren (mooi menselijk zacht focus filmen) met als slot begeleid uitdrogen (blauwbörgen) of een goed gefilmde actieve euthanasie. Denk verder nog even na over de voorstellen die ik je vorige week stuurde. Volgens mij blijft Psychose een prachtidee. Hoor graag van je, groet Fons en zeg tegen hem dat hij zich niet gek moet laten maken door mediaredacties van intellectuele blaadjes als NRC enzo. Daar zitten de kijkers namelijk niet. Tot maandag.

Youp

    • Youp van ’t Hek