Extreem-rechts in Noorwegen iets terug

OSLO, 30 AUG. De aanhang van de extreem-rechtse Noorse Vooruitgangspartij, die strijdt voor een streng toelatingsbeleid voor buitenlanders en lagere belastingen, is in een week tijd met 5,5 procentpunten geslonken tot ruim 20 procent.

Dat blijkt uit een opiniepeiling waarvan de resultaten gisteren werden gepubliceerd in de krant Dagbladet, drie weken voor de algemene verkiezingen op 15 september.

Uit de peiling blijkt dat de regerende socialistische partij van premier Thorbjörn Jagland het onverwachts goed doet. De partij kan nu rekenen op 35,5 procent van de kiezers. Eerder schommelde de aanhang van de regeringspartij volgens verschillende onderzoeksrapporten tegen de 30 procent.

Extreem-rechts is op dit moment de partij met de op één na grootste aanhang. Bij de vorige parlementsverkiezingen, in 1993, haalde de Vooruitgangspartij van Carl Hagen 6,3 procent van de stemmen en de socialisten 40 procent. Bij de gemeenteraadsverkiezingen twee jaar later stemde 12 procent van de kiezers extreem-rechts.

Carl Hagen zei niet verbaasd te zijn over de voor hem minder gunstige cijfers. “Ik ben er de hele tijd al op voorbereid dat het moeilijk wordt als onze tegenstanders beginnen smerige praatjes over ons te verkopen.”

Volgens analisten duidt de winst van de socialisten er op, dat de partij er in slaagt kiezers aan zich te binden die tot voor kort nog geen keuze hadden gemaakt.(Reuter)