Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Eén en al ellende

Eén en al ellende deze zomer. Op 3 juli overleed op 56-jarige leeftijd Ron Andersen. Andersen, was een kleurrijke, enigszins controversiële persoonlijkheid met veel vrienden en hier en daar wat vijanden. Hij won vier keer de McKenney Top 500, de meesterpuntentrofee in Amerika.

Hij was twee keer getrouwd. Met Sue Picus, een vroegere wereldkampioen bij de vrouwen en met Sabine Zenkel, de huidige dameswereldkampioen. De laatste jaren had Andersen zich vooral toegelegd op het verslaan van kampioenschappen als ramacommentator. Met zijn professionele, zeer gecontroleerde manier van optreden creëerde hij de standaard voor zijn collega-commentatoren. Eind juni nog gaf Andersen commentaar tijdens het EK in Montecatini, Italië. Daar liep hij een virus op en raakte in een coma waar hij niet meer uitkwam.

Twee weken later vond tijdens de openingsplechtigheid van de Maccabiade (joodse Olympische Spelen) in Tel Aviv een tragisch ongeval plaats. Een brug, waarover paraderende deelnemers het stadion binnen marcheerden, stortte in. Twee leden van het Australische bowlingteam kwamen om het leven. Vijfig mensen raakten gewond, van wie sommigen er slecht aan toe waren. Een Australische bridgespeelster, Elizabeth Sawicki (47), viel in het met industrieel afval vervuilde water. Zij werd opgenomen in het ziekenhuis, waar zij twee weken later stierf. Sawicki had een fatale hoeveelheid vergiftigd water binnengekregen.

Het meest schokkende nieuws voor bridgers was evenwel de officiële reprimande die Eric Rodwell en Jeff Meckstroth tijdens de Summer Nationals in juli in Albuquerque kregen voor hun gedrag tijdens de American International Team Trials die in het voorjaar in New Orleans waren gehouden. Rodwell en Meckstroth, door velen gezien als het sterkste paar ter wereld, staan bekend als sportief en correct. In New Orleans waren zij (toevallig?) samen gesignaleerd op het herentoilet. Op zich niet verboden, maar wel als Rodwell meteen daarna een spel moet afspelen, waarvan Meckstroth notabene al de beide handen van de tegenstanders had mogen inzien. De onderzoekscommissie van de ACBL (de Amerikaanse bridgebond) concludeerde dat het rendez-vouz op de wc en het bekijken van de handen geen duidelijk voordeel voor Rodwell had opgeleverd en hield het op een grillige, maar zeer slordige samenloop van omstandigheden.

Over Ron Andersen, die soms onder de bijnaam 'The Hog' (het zwijn) door het bridgeleven ging, zijn veel anekdotes in omloop. Zo maakte David Berkowitz tijdens een parenwedstrijd eens het volgende met hem mee. Op de derde hand raapte hij deze verzameling op:

♠86543 ♡43 ♦A62 ♣A97

Partner Ron Andersen paste op de eerste hand, rechts paste, Berkowitz paste en dat deed links ook. Zoals wel vaker gebeurt na een rondpas wilde men elkaars hand even zien.

“Ik had er 11”, zei een tegenstander. “En ik 10”, zei de ander. Ze keken naar Berkowitz. “Ik 8”, zei hij. “Dus”, vertelde de tegenpartij aan Andersen, “u heeft er 11.” “Nee”, antwoordde The Hog, “ik had er 10.” “Dat bestaat niet”, zei een van de tegenstanders. “Ik had er 10”, herhaalde The Hog. “U kunt niet eens tellen”, vervolgde de tegenstander. “Oh nee”, zei Andersen en hij begon één voor één zijn harten op tafel te leggen: “1, 2, 3 , 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10!” Hij liet nu zijn hele kaart zien:

♠- ♡AVB10987652 ♦HB ♣8

Samen met de hand van Berkowitz was 7♡ koud. Het was dan ook niet verwonderlijk dat NZ een ronde nul op het spel scoorden. En dat was precies de bedoeling van Berkowitz-Andersen. Zij hadden een weddenschap lopen met een bevriende speler dat je in paren een nul kon halen zonder minscore.

Tijdens de Summer Nationals van Albuquerque was een van de belangrijkste wedstrijden de strijd om de Grand National Teams. Deze werd gewonnen door District 9, Florida. In het winnende team speelden onder meer de sterren Jeff Mecktstroth en Bobby Levin. Uit de voorronde een lucratief spel dat dit duo boekte tegen twee voormalige wereldkampioenen:

Oost gever Noord

OW kw. ♠ AH109754

♡ H732

♦ -

♣ B7

West Oost

♠ 3 ♠ -

♡ V4 ♡ 1062

♦ V109762 ♦ AB853

♣ H965 ♣ A10843

Zuid

♠ VB862

♡ AB98

♦ H4

♣ V2

West Noord Oost Zuid

Levin Robinson Meckstroth Boyd

pas 1♠

pas 2♣ 2♦ 2♡

5♦ 5SA pas 6♣

6♦ 6♡ dbl pas

pas pas

Zo gaat dat met de grote jongens onderling. Super agressief, met een veel te hoog eindbod. Robinson legde naderhand zijn 2♣ bod uit als improvisatie: “Wat moest ik dan, toen mijn partner in mijn zevenkaart opende?” Zijn 5SA was een groot slem poging voor harten. Het doublet van oost was bedoeld als Lightner en vroeg om een schoppenstart. Geen haar op het gebronsde hoofd van Bobby Levin, die die uitkomst zou hebben kunnen vinden. Hij startte klaveren voor het aas, nam de nagespeelde klaveren met de heer en switchte toen wel naar schoppen, getroefd door oost. Hierna raadde de leider de troeven fout en ging voor -800. Dat krijg je ervan als je de 4-4 fit prefereert boven de 7-5 fit.