Albanezen blijven nog in Italië

ROME, 30 AUG. Italië zal enkele duizenden Albanese vluchtelingen toestemming te geven om langer in het land te blijven omdat de termijn voor hun terugkeer, 31 augustus, niet haalbaar blijkt.

Minister van Buitenlandse Zaken, Lamberto Dini, zei gistermiddag tegenover Senaatscommissie dat Rome “niet ongevoelig kan blijven” voor de dringende oproepen vanuit Tirana om de vluchtelingen nog niet terug te sturen. Volgens de Albanese regering is de situatie op een aantal plaatsen in het land nog niet veilig. Bovendien probeert Tirana terugkeer van de vluchtelingen te koppelen aan financiële hulp door Italië.

Na felle kritiek vanuit de rechtse oppositie, die inspeelde op een aantal recente misdaden waarbij Albanezen betrokken zijn, zei minister van Binnenlandse Zaken, Giorgio Napolitano, dat alle Albanezen die met de politie in aanraking komen, zonder pardon zullen worden teruggestuurd. De rest zal in fasen worden gerepatrieerd, met als uiterste termijn “30 november of een andere datum”, zei Napolitano.

In maart zijn naar schatting zestienduizend Albanezen op roestige en nauwelijks zeewaardige schepen over de Adriatische Zee naar het zuiden van Italië gevlucht. Bijna een derde van het is uit eigener beweging teruggekeerd, soms met een kleine 'oprotpremie' van een paar honderd gulden. Ruim 6.500 Albanezen zitten in opvangkampen of bij familie, maar van de rest is ieder spoor bijster, gaf Napolitano toe. De minister zei dat de mensen in deze groep wordt beschouwd als illegale immigranten. Als zij worden aangehouden, zullen ze onmiddellijk het land worden uitgezet.

Het kabinet had in maart gezegd dat de vluchtelingen maximaal drie maanden mochten blijven. Later is die termijn verlengd naar 31 augustus. Het kabinet heeft toegezegd dat er op korte termijn een richtlijn komt om criteria vast te stellen voor de gefaseerde terugkeer van de Albanezen. De rechtse oppositie verwijt het centrum-linkse kabinet van premier Romano Prodi een dubbel falen: de opvang van de vluchtelingen was gebrekkig, en het kabinet kan zijn belofte van een snelle terugkeer niet gestand doen.