Washington vraagt Moskou om opheldering over 'explosie'

WASHINGTON, MOSKOU, 29 AUG. De Verenigde Staten hebben Rusland gisteren om opheldering gevraagd over een “seismische gebeurtenis met explosieve kernmerken” eerder deze maand in de buurt van Nova Zembla die mogelijk zou duiden op een kernproef. Een woordvoerder van het Russische ministerie van Atoomenenergie heeft verrast gereageerd: “Ik weet niet over wat voor 'seismische activiteiten' ze [de Amerikanen] het hebben.

Er zijn geen kernproeven uitgevoerd op Nova Zembla. Rusland heeft zijn testprogramma vrijwillig opgegeven en houdt zich aan dat beleid.''

Met behulp van gevoelige apparatuur hebben de Amerikanen op 16 augustus “een seismische gebeurtenis met explosieve kenmerken” geregistreerd, zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie gisteren. Of het een nucleaire explosie was of een aardschok, heeft het Pentagon nog niet kunnen vaststellen. “De informatie die we hebben wordt nog geanalyseerd”, aldus woordvoerder Mike Doubleday. “We hebben nog geen conclusies getrokken”.

Ook in Finland is de beving geregistreerd. Maar volgens de stralingsdeskundige Hannele Aaltonen van het Finse Seismologische Instituut miste de knal de kenmerken van een kernexplosie. Zij vermoedt wel dat er sprake was van een ontploffing, en niet van een aardbeving.

Nucleaire proeven zijn verboden onder het Verdrag tegen kernproeven van vorig jaar, maar Washington en Moskou moeten dat verdrag allebei nog ratificeren. Was het al van kracht geweest, dan had Rusland nu een ploeg internationale waarnemers in het gebied moeten toelaten, om na te gaan wat er gebeurd is. Op Nova Zembla hebben de Russen een installatie voor het testen van kernwapens. De explosie was volgens woordvoerder Doubleday “waarschijnlijk ondergronds” en “niet groot, maar wel zo groot dat onze installaties het konden registreren”. Die installaties zijn prototypes van de apparatuur die gebruikt zal worden om naleving van het Verdrag tegen kernproeven te controleren. De Amerikanen hebben ze op al op verschillende plaatsen op de wereld opgesteld - in welke landen wilde Doubleday niet zeggen.