Universiade slechte 'generale' Rome

ROME, 29 AUG. Toen de Universiade in Sicilië op 19 augustus werd geopend, zeiden de organisatoren trots dat deze studentenspelen een laatste duwtje zouden moeten geven aan de kandidatuur van Rome als olympische stad in 2004. Maar de spelen verlopen zo chaotisch dat Rome vreest dat hierdoor zijn kansen gevaar lopen.

Volgende week vrijdag moet het Internationaal Olympisch Comité een besluit nemen over 2004. Het persbureau Reuter verspreidde gisteren een opinie-onderzoek waaruit Rome als favoriet tevoorschijn komt, ruim voor Athene, Stockholm, Kaapstad en Buenos Aires. Maar dat onderzoek is gehouden vóór de Universiade in Sicilië. De regio Sicilië heeft ongeveer zeshonderd miljoen gulden uitgetrokken voor de universitaire spelen. Meer dan de helft van de geplande nieuwe of verbeterde sportinstallaties was niet op tijd klaar. Een sporthal in Catania die vier dagen voor de spelen was opgeleverd, bleek niet tegen regen te kunnen: de openingswedstrijd moest worden gestaakt tot de bui voorbij was.

De Italiaanse voorzitter van de Internationale Federatie voor Universitaire Spelen, Primo Nebiolo, die ook de Internationale Atletiek Federatie (IAAF) leidt, gaf de schuld aan de bureaucratie. Daardoor zou het werk onnodig vertraging hebben opgelopen. Maar veel deelnemers klagen dat ook van de organisatie niets deugt.

Huisvesting is een groot probleem. Veel deelnemers moeten één hotelkamer met zeven collega's delen. Anderen zitten ver verwijderd van de plaats waar ze worden geacht te trainen. De Braziliaanse delegatie klaagde dat hun atleten honderd kilometers moesten rijden om bij het toegewezen trainingsveld te komen. Sommige atleten zijn maar op straat in Palermo gaan trainen.

Het idee om de evenementen over een aantal steden te spreiden, om heel Sicilië te laten profiteren van deze spelen, blijkt een grote miskleun. De burgemeester van Palermo, Leoluca Orlando, houdt vol dat dit het model van de toekomst is, omdat concentratie van de spelen in één stad volgens hem te veel problemen geeft. Maar Nebiolo gaf zijn nederlaag toe: “Dit model zal in de onmiddellijke toekomst niet worden geëxporteerd.”

Bijna dagelijks in de Universiade, die zondag wordt afgesloten, zijn er grote en kleine irritaties over verplaatste wedstrijden, onvoldoende informatie, gebrekkige voorzieningen. De organisatoren blijken een aantal zaken niet goed te hebben doordacht. Zo is het stadion van Palermo een paar weken niet te gebruiken, aangezien voor de openingsceremonie allemaal spijkers in het gras zijn gestopt, die gevaar opleveren voor de spelers.

Voor Sicilië betekenen deze problemen een forse tegenslag. Burgemeesters als Orlando en Gherardo Bianco van Catania hoopten dat de Universiade het eiland kan helpen van zijn slechte imago af te komen. “Hieruit wordt duidelijk dat Sicilië zich met twee snelheden beweegt,” zei Bianco. Steden als Palermo en Catania, met direct gekozen burgemeesters, proberen een doorzichtiger, daadkrachtiger beleid te voeren. Maar het regionale bestuur van Sicilië, dat de meeste besluiten over geldbesteding nam, toont nog veel van de gebreken van het oude politieke bestel: vriendjespolitiek, onduidelijke relaties met de mafia, geldverspilling en corruptie. Kogelstootster Corrie de Bruin heeft gisteren bij de Universiade een Nederlands record gegooid. De 20-jarige atlete behaalde met haar afstand van 18,65 meter een zilveren medaille op het internationale studententoernooi. De gouden plak ging naar de Russin Irina Korjajenko die een afstand van 19,39 meter liet noteren.

    • Marc Leijendekker