Uitzendingen betaal-tv in Duitsland stopgezet

ROTTERDAM, 29 AUG. Dertien maanden na de eerste uitzending is DF1, het 'boeket' van digitale betaaltelevisiezenders in Duitsland en voormalig paradepaardje van mediatycoon Leo Kirch, ter ziele. Gisteren maakte de Kirch-Gruppe bekend dat de uitzendingen worden stopgezet.

De sluiting is het gevolg van een overeenkomst tussen Kirch, uitgever Bertelsmann en Deutsche Telekom (eigenaar van de meeste kabelbedrijven in Duitsland) die in juli tot stand kwam. De partijen besloten toen de openlijke oorlog om de introductie van digitale betaaltelevisie in de aantrekkelijke Duitse markt te staken en de krachten te bundelen.

De introductie van DF1 is uitgelopen op een drama. Als wapen in de strijd tegen de concurrentie had Kirch met de zenders onder de naam DF1 afgelopen jaar meteen al honderdduizenden abonnees willen trekken. Het zijn er niet meer dan 40.000 geworden. Naar verluidt moet Kirch een aanloopverlies verwerken van zo'n 1 miljard Duitse mark.

De gezamenlijke partijen richten zich vanaf nu op de betaalzender Premiere die 1,4 miljoen abonnees heeft. Dat bedrijf is nu gezamenlijk in handen van Kirch, Bertelsmann-dochter CLT Ufa en het in Nederland eveneens actieve betaaltv-bedrijf Canal+. Premiere kan nu gebruik maken van de enorme hoeveelheid film- en sportrechten die Leo Kirch de afgelopen jaren voor een bedrag van naar schatting 10 miljard Duitse marken heeft verworven.