Tourte au bleu de Hollande

Wat ecologisch geproduceerde boerenkaas betreft, is er veel gaande in kazend Nederland. Jan Bastiaansen, de kaasmaker die tien jaar geleden als eerste op grote schaal Goudse geitenkaas produceerde in Nederland, begon ooit uit hobbyisme met kaasmaken. Nu produceert hij op zijn kaasboerderij 27 soorten eco-kaas van koemelk, 9 verschillende geitenkazen van conventioneel geproduceerde geitenmelk en nog eens 6 eco-varianten van die geitenkaasjes; ecologisch geproduceerde geitenmelk is nog steeds schaars.

Drie jaar geleden won Bastiaansen in Duitsland - toen het Deutsche Landwirtschaft Gesellschaft voor het eerst buitenlandse kaasmakers toestond geitenkaas in te zenden voor de kwaliteitskontrole - met zijn Goudse geitenkaas en geitenkaas met kruiden meteen de Grosserpreis en de Silberpreis. Daarnaast maakt hij nu ook geitenbrie, geitencamembert, een blauwader witschimmelkaas van geitenmelk alsook het bekende geitenkaasje met aardappelschillen dat in samenwerking met cuisinier Cas Spijkers werd ontwikkeld. Het allernieuwste koemelkkaasje met hennepzaad is een hardloper geworden in Duitsland en de meer dan verrukkelijke Bleu de Hollande, een halfharde roomkaas met blauwschimmel, loopt in Duitsland en België tien keer beter dan in ons land waar de smaak van de consument nog erg behoudend is.

De eco-kazen van Bastiaansen worden door zijn dochter Katja vanuit een gekoelde kaaswagen op de boerenmarkt in Breda (di.), Eindhoven (wo.), Den Bosch (vr.) en Tilburg (za.) verkocht. Op donderdag verkoopt zij de kazen van haar vader vanuit haar winkeltje op de kaasboerderij aan de Lijndonk 24 in het Brabantse Molenschot. Op de Noordermarkt in Amsterdam, waar 's zaterdags een boerenmarkt wordt gehouden, verkoopt Albert Roosendaal de eco-kazen van Bastiaansen. De altijd zo voortvarende Amsterdammers hoeven de Bleu de Hollande niet te ontberen. Maar er breken nog betere tijden aan voor nieuwsgierige kaaseters want gedurende de hele maand september zullen de meeste natuurvoedingswinkels in Nederland de Bleu de Hollande verkopen tegen een speciale actieprijs van circa ƒ 2,50 per ons. Het is handig om te weten dat in Groningen, Drenthe en Friesland deze roomkaas met blauwader bij natuurvoedingswinkels wordt verkocht onder de mooie naam Bleu de Wolvega. Dat het wel goed zit met de eco-kazen uit Molenschot, blijkt uit het feit dat de supermarktketen Tesco, de Engelse tegenhanger van onze grootgrutter uit Zaandam, sedert kort de Bleu de Hollande en de fameuze brie van Bastiaansen heeft opgenomen in het organic kaasassortiment. Het wachten is nu nog op de invulling van het kaasplateau met Hollandse kaas bij het eerstvolgende staatsdiner van Beatrix. Misschien dat Katja haar karretje met kaas alvast achter het paard bij Paleis Noordeinde kan spannen.

In ieder geval kan er binnenkort zonder al te veel problemen een Franse kaastaart worden gemaakt met Bleu de Hollande of met die pseudo Friese bleu uit Wolvega. Bereiding: Maak van de aangegeven ingrediënten het korstdeeg, laat het 20 minuten koel rusten en druk het met de vingers gelijkmatig uit in een taartvorm van 24 cm doorsnede. Prik het deeg met een vork in over het gehele oppervlak (ook de randen) en bak het 12 minuten in een voorverwarmde oven (200° C). Neem de vorm uit de oven en verdeel de kaas over het halfgare deeg. Verwarm intussen de room samen met de boter tot deze is gesmolten. Laat het iets bekoelen, klop eierdooiers en bloem erdoor en breng dit mengsel op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Klop de eiwitten stijf, spatel ze door voornoemd mengsel en giet dit over de kaasblokjes. Bak de kaastaart 20-25 minuten tot hij gaar en gerezen is. Geef er een groene salade bij.

Voor 4-6 personen als hoofdgerecht:

Voor het korstdeeg:

200 gram bloem

1 theelepel zout

100 gram koude boter, in blokjes

1 middelgroot ei, losgeklopt

Voor de vulling:

1/2 liter room

4 eieren, gesplitst

zout en versgemalen peper

versgeraspte nootmuskaat

100 gram bloem

150 gram korstloze Bleu de Hollande, in dobbelsteentjes

    • Florine Boucher