Tempo winstgroei Randstad afgenomen

ROTTERDAM, 29 AUG. Uitzendorganisatie Randstad heeft het tempo van winst- en omzetgroei in het eerste halfjaar van 1997 zien teruglopen ten opzichte van vorig jaar. De omzet over de eerste zes maanden van dit jaar steeg met 17,6 procent (tot 3,15 miljard gulden), terwijl over heel 1996 nog een omzettoename van 26,6 procent werd geboekt.

Ook de winstgroei viel in het eerste halfjaar van 1997 wat lager uit: 20,9 procent (tot 84,9 miljoen gulden), tegen 27 procent over heel 1996. Wel nam de nettowinst als percentage van de omzet iets toe, van 2,6 in het eerste halfjaar van 1996 naar 2,7. De winst per aandeel kwam uit op 0,79 cent, tegen 0,65 cent in het eerste halfjaar van 1996. De halfjaarcijfers van Randstad stemmen overeen met de verwachtingen van beursanalisten. Beleggers op de Amsterdamse effectenbeurs reageerden vanmorgen dan ook nauwelijks: het aandeel Randstad daalde aanvankelijk met 0,30 cent op 81,20 gulden. Rond het middaguur noteerde het aandeel nog iets lager op 80,40 gulden.

Randstad zelf toonde zich vanmorgen tevreden over de behaalde resultaten. Niet alleen was er sprake van “forse groei” op de markten waar Randstad actief is, maar het concern slaagde er naar eigen zeggen ook in om in alle landen en werkgebieden het marktaandeel te vergroten. Randstad is buiten Nederland in acht landen actief, waaronder de Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk. Vooral in Duitsland, waar de wetgeving op het gebied van uitzendarbeid dit jaar enigszins is versoepeld, is sprake van “een krachtige expansie”.

Op de Nederlandse uitzendmarkt, waar Randstad samen met Vedior de grootste partij is, lijkt dit jaar een einde gekomen aan de spectaculaire groeicijfers van de afgelopen tijd. Vorig jaar boekte de uitzendbranche nog een absoluut record, met een geschatte omzet van 9,5 miljard gulden. De uitzendbureaus profiteerden als eerste van het economisch herstel dat in 1994 inzette. Nu de economie steeds verder aantrekt, durven ondernemers het weer aan om mensen in vaste dienst te nemen.

Volgens mr. F. van Haasteren, concerndirecteur sociale zaken bij Randstad, heeft het uitzendconcern er geen problemen mee dat werkgevers steeds meer goede uitzendkrachten zelf in dienst nemen. “Wij zijn altijd als wervingskanaal gebruikt. In die situatie is niet opeens verandering gekomen,” aldus Van Haasteren. Wel erkent hij dat Randstad “er meer voor moet doen om mensen binnen te halen”. Dat geldt zowel voor de werving van uitzendpersoneel, waar met name schaarste heerst onder automatiseerders en technische beroepen, als voor de werving van eigen kantoorpersoneel. Randstad heeft het eigen personeelsbestand de afgelopen drie jaar met 3000 mensen zien groeien, tot 7.250 op dit moment. Ook andere uitzendorganisaties hebben hun vestigingennet uitgebreid.

Randstad verwacht dat de omzetgroei voor 1997 in lijn zal zijn met die in de eerste zes maanden. De directie denkt dat de Randstad-activiteiten sneller zullen groeien dan de markt, zodat het uitzendconcern haar marktaandeel zal kunnen vergroten. Gezien de stijgende marges denkt het concern dat de toename van de winst die van de omzet zal overtreffen.