Sterke daling van Aziatische aandelen

SINGAPORE, 29 AUG. De koersen van Aziatische valuta en aandelen kregen vandaag voor de tweede opeenvolgende dag een sterke daling te verduren.

Naast de val van de munteenheden en beurzen in vrijwel alle Zuidoost-Aziatische landen, kregen ook de aandelenkoersen op de beurs van Tokio en Hongkong een gevoelige tik.

Volgens handelaren lag net als gisteren ook vandaag onzekerheid en zorg over de Aziatische economieën ten grondslag aan een massale verkoopgolf op de valutamarkten en aandelenbeurzen.

De grootste klap viel vandaag in Maleisië waar de nationale munt, de ringgit, ten opzichte van de Amerikaanse dollar een historisch dieptepunt bereikte. Het is 24 jaar geleden dat de Maleisische munt zo zwak was.

De aandelenbeurs van Kuala Lumpur kreeg vandaag niet alleen het effect van een zwakke ringgit te voelen, maar voelde net als gisteren de gevolgen van de introductie van controversiële nieuwe regels op de beurs. De regels zorgen voor beperkingen voor beurshandelaren. Beleggers reageerden gisteren en vandaag met massale verkooporders waardoor de beurskoersen in navolging van de valuta kelderden. De waarde van de Maleisische ringgit schoot vandaag naar 2,8920 per Amerikaanse dollar, tegen 2,9540 gisteren.

Ook de koers van de Indonesische rupiah bereikte vandaag een historisch dieptepunt van 3050 tegen 2945 gisteren. De Singaporese dollar, die doorgaans buiten de Aziatische financiële stormen blijft, bereikte vandaag met 1,5370 zijn laagste waarde in 38 maanden. Gisteren was de waarde van de Singapore dollar al gedaald tot 1,5175.

De koersdalingen sloegen gisteren en vandaag door naar de Aziatische beurzen. De beurs van Manila verloor gisteren al bijna tien procent en was daarmee de grootste verliezer in de regio. Vandaag ging de Filippijnse beurs met 7,87 procent achteruit. In Singapore bedroeg de daling gisteren 3,6 procent, vandaag ging het nog harder met min 5,9 procent. Het was de diepste val die het land de laatste jaren heeft meegemaakt. Zelfs de beurs van Hongkong kon de trend niet ontlopen en verloor in een kwartier tijd na de opening 5,1 procent na gisteren al 4,2 procent lager te zijn gesloten. Ook op de aandelenbeurs van Japan, die over het algemeen niet zo sterk reageert op trends op Zuidoost-Aziatische beurzen, gingen de koersen vandaag omlaag. “Het is allemaal regionale onzekerheid die deze massale verkoop veroorzaakt”, zei een handelasr.

De valuta-onrust in Azië begon begin juli toen Thailand gedwongen was om de vaste wisselkoers van zijn munt, de baht, los te laten en de baht twintig procent in koers kelderde. Kort daarna devalueerden ook de munten van Maleisië, de Filippijnen en Indonesië.

Analisten spreken van een financiële crisis die ontstaan is doordat de wonder-economieën van Azië te snel en te krachtig gegroeid zijn. “Dit is een correctie op die snelle groei, maar het betekent niet dat de groei nu definitief voorbij is”, zei een analist van Nomura Securities in Singapore vandaag.