Springruiters na eerste dag vrijwel kansloos voor goud

MANNHEIM, 29 AUG. De Nederlandse springruiters reisden met hoop op een medaille naar de Europese kampioenschappen in Mannheim. Niets wilden ze weten van de favorietenrol, die hen sinds de winst in de landenwedstrijd in Aken vooral door de Duitse concurrentie werd aangepraat. Na het eerste onderdeel lijkt het goud in het gastland te blijven, is er kans op zilver en is brons reëel.

Het Nederlandse team staat na het jachtspringconcours op de derde plaats, bijna tien strafpunten achter de Duitsers, precies drie achter de Britten. Voor het individuele klassement bleven Jan Tops (gedeeld vijfde) en Emile Hendrix (zevende) kansrijk voor een eervolle vermelding. Jos Lansink (zeventiende) en Bert Romp (23ste) kunnen slechts hopen op een verbetering. “Het gat met de Duitsers is ongelooflijk groot”, zei bondscoach Hans Horn. “We hadden gehoopt iets dichterbij te kunnen blijven”, zo praatte Hendrix zijn teleurstelling weg.

Tops bleef als enige van het Nederlandse kwartet foutloos, zijn keuze voor Top Gun La Silla bleek de juiste. “Super gesprongen”, zo complimenteerde de ruiter het paard. Voor de Brabander loopt het eigen doel ten minste parallel aan het nationaal belang. “Iedereen rijdt toch in de eerste plaats voor zichzelf”, zei Tops eerst. “Vrijdag rijd ik eerst voor het team, dan voor het individuele toernooi”, zei Tops een adem later.

Hendrix afficheert zichzelf graag als een teamrijder, bij zijn zevende Europese titelstrijd was zijn optreden verrassend goed. “We gaan er met z'n allen voor”, aldus de Limburger, die vandaag in de twee manches van de landenwedstrijd nog mogelijkheden op de tweede plaats ziet. De Britten staan binnen één springfout, de Duitsers hebben een riante voorsprong.

“Maar misschien dat die twee jonge Duitsers het dan wel moeilijk krijgen.” Waarmee werd gedoeld op de nieuwelingen Markus Beerbaum (twaalfde) en Merschformann (negende), die achter de favorieten Ludger Beerbaum (eerste) en Nieberg (derde) in het klassement staan.

Vandaag echter wordt in Mannheim van de Duitse parcoursbouwer Petersen enige steun verwacht. Gisteren waren de omstandigheden ondanks de hevige regenval voor iedereen gelijk. “Er is geen betere bodem dan deze”, prezen Tops en Hendrix het Duitse parcours. Dat de toppers ook in de top eindigden, was overtuigend bewijs voor de eerlijke competitie. “Vrijdag zal het Duitse belang zeker zwaar wegen”, aldus Tops. “Logisch dat er rekening met de eigen landgenoten wordt gehouden”, zei Hendrix.

De Limburger ging gisteren als vijfde deelnemer en als eerste Nederlander, van start. Ten Cate Finesse ging snel rond, Hendrix koos de kortste route, alleen op hindernis elf viel een balk in de modder. Het foutje kostte vijf seconden, het totaal van 85,32 bleef lang de snelste tijd.

Landgenoot Romp liep op de dubbelsprong averij op, ook de volgende hindernis was hem te hoog. Dat was ook nummer elf, een oxer, waar de meeste combinaties geen moeite hadden. Lansink ging nog later in de fout. “De enige keer, dat hij een balk aantikte, viel die ook meteen”, zo verdedigde Hendrix zijn landgenoot, die op de dertiende en voorlaatste hindernis in de fout ging. “Dat is net dat beetje geluk of nu pech, dat kan beslissen”, aldus Lansink. (ANP)