Somalisch gezin durft huis niet in

ROTTERDAM 29 AUG. Een Somalisch gezin ziet af van een woning in het Hugo Verriesthof in Den Bosch omdat het zich te zeer bedreigd voelt door buurtbewoners. De buurt organiseerde twee weken geleden een protestactie tegen de komst van het gezin in hun wijk.

Directeur C. Hobo van woningcorporatie Stichting Hertoghuizen heeft het besluit van het gezin vandaag “met spijt” bekendgemaakt. Aan de twijfel van het gezin kwam een einde, toen het gisteravond een bezoek bracht aan het huis. Op straat had zich een groepje mensen verzameld dat dreigende taal uitte.

“Het was geen volksopstootje”, zegt Hobo, “maar als er ondanks de aanwezigheid van politie een paar van die kaalkoppen bij staan, komt dat zeer bedreigend over. Ze riepen of ik het gezin had gewaarschuwd dat er dreigtelefoontjes waren binnengekomen. De Somaliërs zijn er erg van geschrokken.” De afgelopen weken heeft Hobo contact proberen te leggen met de directe buren van de woning die de Somaliërs zouden betrekken, maar dat is mislukt. Ook een poging van burgemeester A. Rombouts van Den Bosch haalde volgens Hobo niets uit. “De buren zijn onder druk gezet met dreigtelefoontjes”, zegt hij. “Ze zijn bang voor een aanslag naast hun huis.”

Hobo vindt het “kwalijk” wat er in de Bossche wijk is gebeurd. “Wij zijn niet van zin om dit zo maar te laten passeren. Wij bereiden met de burgemeester een actie voor in de richting van de buurt.” Voor het Somalische gezin wordt “actief” een andere woning gezocht. “Op het flatje waar zij nu wonen, gaan zij goed om met hun Nederlandse buren. Die worden uitgenodigd voor het eten, zodat ze met de Somalische keuken kennismaken. Het is een schande wat dit gezin is overkomen.”

Voor het huis aan het Hugo Verriesthof zal Stichting Hertoghuizen de gewone woningtoewijzingslijst afwerken. “Als eerste staat er een Marokkaans gezin op de lijst”, zegt Hobo. Hij verwacht niet dat die er veel voor voelen de woning te betrekken. “Het zal waarschijnlijk het Nederlandse gezin worden dat als tweede op de lijst staat.”