Renners van Foreldorado fietsen voor laatste kans

DENEKAMP, 29 AUG. Op hetzelfde traject waar Jan Ullrich tussen veel Duits vlagvertoon door het Twentse landschap fietste, reden de wielrenners van Foreldorado gisteren anoniem van Nordhorn via Oldenzaal naar Denekamp. In de Ronde van Nederland is meer belangstelling voor de Tourwinnaar uit Merdingen dan voor de waterdragers van de kleinste Nederlandse wielerploeg.

Zij moeten deze week de aandacht trekken, willen ze volgend jaar nog in aanmerking komen voor een proflicentie.

Foreldorado stopt na twee jaar met een bijzonder sponsorproject. Met een budget van 1,2 miljoen gulden reden profs en amateurs in een geel-groen shirt door West-Europa. In de schaduw van TVM en Rabobank wonnen de renners van ploegleider Peter Verbeek dit seizoen negentien koersen. Geen slecht resultaat, maar de directie van het gezinspark zag geen aanleiding het aflopende contract tussentijds te verlengen. De wielersport past niet langer in de bedrijfsfilosofie van Foreldorado. Aangezien supermarktketen Golff stopt als subsponsor, moeten alle werknemers op zoek naar een nieuwe werkgever.

“Dit is een heel normale gang van zaken”, bagatelliseert manager Gerrie van Gerwen het verrassende besluit van Foreldorado. “Een sponsor moet kunnen beginnen en eindigen. Ze hebben ons bovendien keurig op tijd op de hoogte gesteld van hun besluit. In augustus kun je nog een hengeltje uitgooien naar een andere ploeg. Ik heb goede hoop dat driekwart van onze renners onderdak gaat vinden. Ik beschouw het als mijn taak een goede nazorg te bieden. Ik heb zoveel contacten in de wielersport. Daar moet je gebruik van maken.” De voormalige beroepsrenner Van Gerwen is al jaren actief als onderhandelaar tussen de coureurs en de organisatoren.

Het wielerklimaat bij Foreldorado was zeer afwijkend van de normale gang van zaken in het peloton. Geen luxe hotels, geen luxe touringbus, geen bekende ploegleider die zijn sporen als coureur heeft verdiend. Onder de rook van Gulpen konden de coureurs in een eigen bungalow koken, eten, wassen en slapen. Een gezinspark als veredeld trainingskamp. De Zuid-Limburgse heuvels waren een ideaal oefenterrein. Routiniers als John Talen en Eddy Bouwmans waren in het eerste jaar playing-captain. Talen deed de boekhouding, Bouwmans zorgde dat het materiaal in orde was. Ploegleider Frits Schür was ondertussen aan het werk als heftruckchauffeur in zijn woonplaats Didam.

Afgelopen winter werd Schür wegens zijn drukke werkzaamheden vervangen door Verbeek, een tamelijk onbekende CIOS-docent uit Eindhoven. De 31-jarige beheerder van een sportschool verzorgde eerder trainingsschema's voor enkele Brabantse amateurs. Verbeek had geen ervaring als ploegleider, maar de renners van Foreldorado waren zeer tevreden over zijn aanpak. Andersom genoot de teambaas van de sfeer in het peloton.

Verbeek: “Een marketingbureau heeft berekend dat we nu al voor een miljoen gulden aan reclame hebben gezorgd. We hebben een negatief imago veranderd in een positief imago. Voor de Nederlandse wielersport is het een ramp dat we moeten stoppen. Er gaan dertien arbeidsplaatsen verloren in een bedrijfstak die het toch al moeilijk heeft. Als Rabobank stopt met sponsoring, staat er meteen een andere multinational klaar. Maar welk bedrijf is geïnteresseerd in een klein ploegje met een bescheiden programma?”

Verbeek verbaast zich deze week over de lethargie bij een aantal renners van Foreldorado. In plaats van hard te rijden zitten ze volgens de ploegleider neerslachtig op de fiets. “Ze moeten geen reddingsboeien uitgooien als het schip nog niet gezonken is. Een paar jongens zijn druk aan het onderhandelen en vergeten dat er nog een paar maanden gekoerst moet worden. Ik had hen deze week wel een paar keer van voren willen zien. Het is voor hun eigen marktwaarde beter als ze nog een etappe winnen.”

Manager Van Gerwen heeft een sprankje hoop dat zich de komende maanden een nieuwe sponsor aandient. “We zitten in een pril stadium, maar er zijn inderdaad een paar telefoontjes geweest. Logisch, want we hebben naar onze mogelijkheden gepresteerd. Ik beschouw de interesse van buitenaf als een laatste strohalm. Het biedt de renners geen enkel houvast, maar hopelijk wel een beetje vertrouwen.”

Verbeek en Van Gerwen hebben sociale zekerheid. Voor de meeste renners van Foreldorado is een nieuwe werkgever de enige hoop op financiële zekerheid. Voor de 29-jarige Bouwmans nadert het einde van een teleurstellend verlopen wielercarrière. “De Ronde van Nederland heeft mij nooit zo gelegen, met al die vlakke ritten. Daarom is het moeilijk om hier mijn visitekaartje af te geven. En de telefoon staat thuis ook niet roodgloeiend.” Bouwmans is gediplomeerd timmerman. “Misschien moet ik mijn oude vak gaan oppakken. Er zit niets anders op.”

Erik Dekker heeft gisteren de tijdrit gewonnen in de Ronde van Nederland. De 27-jarige wielrenner van Rabobank heeft ook de leiding genomen in het algemeen klassement. Dekker heeft zes seconden voorsprong op de Deen Peter Meinert-Nielsen en veertien seconden op de Duitser Jan Ullrich. Op het vlakke traject van 23 kilometer had de Tourwinnaar veertien seconden achterstand op Dekker, die zich de laatste jaren heeft ontwikkeld tot een uitstekende tijdrijder. In de Tour eindigde hij in Disneyland als vijfde. Dekker heeft goede hoop de nationale ronde op zijn naam te schrijven. “Als mijn vorm zo blijft, moet ik voor een verrassing kunnen zorgen.”

    • Jaap Bloembergen