Regering van Congo stopt VN-onderzoek

KINSHASA, 29 AUG. De regering van de Democratische Republiek Congo, voorheen Zaïre, heeft gisteren toestemming geweigerd voor een onderzoek van de Verenigde Naties naar moordpartijen in het oosten van het land.

Kinshasa verwijt de onderzoekers contacten te hebben gelegd met tegenstanders van de Congolese regering en trekt de onpartijdigheid in twijfel van de teamleider, de Togolees Atsu-Koffi Amega. De VN hebben de “nieuwe voorwaarden” van Kinshasa verworpen.

De Congolese minister voor Nationale Wederopbouw, Étienne-Richard Mbaya, die als verbindingsman fungeert tussen zijn regering en de VN-missie, zei ook dat het onderzoeksteam zich niet aan eerder gemaakte afgespraken hield. Zo zou de lijst met namen en de biografische gegevens van de team-leden niet tien dagen tevoren zijn overhandigd aan zijn regering. Dat zou zijn vastgelegd in een overeenkomst tussen Kinshasa en de secretaris-generaal van de VN. Afspraak was, aldus Mabya, dat het team zou worden geleid door een “jurist uit een neutraal land”. Gezien de banden tussen Togo en het voormalige Zaïre is Togo niet neutraal, zei Mbaya. Zijn collega van Binnenlandse Zaken, Mwenze Kongolo, zei dat de VN-missie “een verklaring schuldig is” aan zijn regering over contacten die ze zou hebben gelegd met leden van de oppositie. Kongolo achtte dit een “gebrek aan respect voor onze soevereiniteit”.

Minister Mbaya zei gisteren dat het VN-team moet wachten tot de aankomst in Congo van een parallelle onderzoeksmissie onder auspiciën van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid (OAE). Hij zou secretaris-generaal Kofi Annan van de VN hebben gevraagd de werkzaamheden van het onderzoeksteam uit te stellen totdat de OAE-delegatie zich erbij kan voegen.

Kofi Annan heeft “de nieuwe voorwaarden” van Kinshasa verworpen. Volgens zijn woordvoerder, Fred Eckhard, heeft Annan woensdagmiddag een brief ontvangen, ondertekend door twee Congolese ministers, waarin “aanvullende beperkingen” worden gesteld aan de werkzaamheden van de onderzoeksmissie. De regering in Kinshasa zou zich niet houden aan de eerder gemaakte afspraken tussen de secretaris-generaal en president Kabila. Annan heeft zijn speciale gezant in Midden-Afrika, de Algerijnse diplomaat Mahamed Sahnoun, opdracht gegeven zich onmiddellijk naar Congo te begeven om “deze zeer delicate missie” te bespreken met president Laurent-Désiré Kabila.

(AFP, Reuter)