Partner toch welkom bij koningin

ROTTERDAM, 29 AUG. Ongehuwde- en homoseksuele partners zijn welkom op officiële ontvangsten van koningin Beatrix wanneer er geen gasten aanwezig zijn uit landen die hiermee problemen zouden kunnen hebben. Dat de vriend van de vertegenwoordiger van de VN in Wenen niet is uitgenodigd op de receptie die koningin Beatrix gaf voor Nederlandse ambassadeurs, strookt niet met dit protocol.

Naar aanleiding van de zogenoemde ambassadeursweek diende hoofdredacteur Henk Krol van de Gay krant een klacht in bij de Commissie Gelijke Behandeling wegens discriminatie. Dit om te bewerkstelligen dat ongehuwden en homoseksuele partners altijd worden uitgenodigd, ook wanneer er buitenlandse gasten zijn. Krol noemt het onbegrijpelijk dat de vriend van de VN-vertegenwoordiger niet is uitgenodigd. “Het is volstrekt onduidelijk wanneer een partner nu wel of niet mag komen. Het blijkt nu zo te zijn dat homoseksuelen wel mogen komen wanneer er alleen Nederlandse gasten zijn. Dat was het geval, en nog krijgt die man geen uitnodiging.” De RVD kon niet reageren op dit specifieke geval. Ondanks het feit dat homoseksuelen en ongehuwden welkom zijn wanneer alleen Nederlandse gasten een bijeenkomst bijwonen, houdt Krol vast aan zijn klacht. “In het buitenland moeten Nederlanders aan de moraal van dat land wennen, dat geldt voor buitenlanders in Nederland ook. Het lijkt alsof het Kabinet van de Koningin zich schaamt voor de Nederlandse tolerantie en verdraagzaamheid.”