Limburgse vrienden eten voor goed doel

MAASTRICHT, 29 AUG.Traditiegetrouw werd de chique hoek van het eetfestijn 'Preuvenemint' op het Maastrichtse Vrijthof gistermiddag tussen twee en zeven uur met hekken afgezet voor het besloten feestje van projectontwikkelaar drs. G. Ruijters.

Ondanks de negatieve publiciteit over de Limburgse 'vriendenrepubliek' bleek de bijeenkomst druk bezocht door burgemeesters, hoge ambtenaren en aannemers, die zich op kosten van de projectontwikkelaar tegoed mogen doen aan de rijke spijzen en dranken.

Van de duizend uitnodigingen werden er dit jaar slechts tweehonderd afgeslagen. Ook toen om zeven uur de hekken weer opengingen voor het gewone volk, bleven de blauwe en grijze pakken en hun gebruinde echtgenotes nog lange tijd de toon aangeven.

“Je kunt merken dat het Nederland economisch voor de wind gaat”, stelt Pieter Smits van Hostellerie De Hamert aan het eind van de eerste avond glunderend vast. Vier dagen lang runt hij samen met collega Paul Stevens van hotel-restaurant Prinses Juliana in Valkenburg letterlijk een eettent in de deftige hoek van het Vrijthof. Samen met restaurant Château Neercanne, twee sterloze restaurants en een wijnhandelaar kamperen Smits en Stevens op het voorplein van de Sint Servaas-basiliek.

Als het zo doorgaat moet de tienpersoons keukenbrigade van de gezamenlijke eettent terug naar huis om de voorraden aan te vullen, want de hoeveelheden zalm, gekonfijte eendenboutjes en ganzenlever die zijn berekend op maximaal vijfduizend gasten slinken sneller dan voorzien. En in de koelcel, waar 's morgens nog 250 flessen champagne lagen, gaapt nu een grote leegte.

Toch is eten in de openlucht vooral een kwestie van opwarmen en behelpen, of je nu op een camping zit of op het Vrijthof in Maastricht.

De bezoekers van het Preuvenemint, waarvan gisteravond de zestiende editie begon, malen er echter niet om. Vorig jaar kwamen op het oudste van de Nederlandse eetfestijnen in de openlucht 160.000 gasten die samen voor 2,4 miljoen gulden aten en dronken. De een houdt het op een glas pils en een bakje mosselen, de ander roept de ober vijf keer terug om nog een lepeltje kaviaar op zijn vuist te scheppen en het champagneglas nog eens bij te vullen. De kosten van het kortstondige hap-slok-weg-gevoel bedragen zeven 'preuvenelappen' (consumptiebonnen van twee gulden vijftig) voor de kaviaar en zes lappen voor de champagne.

Om zo vlak voor de deur van de kerken Sint Servaas en Sint Jan het katholieke geweten gerust te stellen, hebben de organisatoren besloten dat van iedere 'preuvenelap' 55 cent gaat naar het organiserende Struyscomité. Met de inkomsten worden niet alleen de kosten gedekt, maar ook goede doelen gesteund. Zo hebben de bezoekers al de bronzen deuren van de Sint Servaas bijeen gedronken en gegeten. In totaal kon het Struyscomité een miljoen gulden bijdragen aan de restauratie van de kerk. Gisteren was het de beurt aan de protestantse Sint Jan om van de drank- en eetlust te profiteren.