Leger Israel beschuldigt UNIFIL

TEL AVIV, 29 AUG. Israelische militairen beschuldigen de internationale troepenmacht UNIFIL ervan gisteren de redding van in doodsnood verkerende soldaten in Zuid-Libanon te hebben verhinderd. Radio Israel citeerde vanmorgen militaire bronnen volgens welke UNIFIL weigerde Israelische soldaten door het onder haar mandaat vallende gebied te laten gaan om door brand overmande soldaten in een ravijn in Zuid-Libanon te hulp te komen.

De militaire bronnen impliceren dat als gevolg van het gedrag van UNIFIL meer soldaten levend zijn verbrand en gewond dan nodig was geweest. Indien de beschuldigingen van de militaire kringen juist zijn zal Israel officieel een klacht bij UNIFIL indienen.

De Israelische kritiek op UNIFIL verzacht de pijn niet waarmee de Israelische bevolking gisteravond op de hoogte werd gesteld van de dood van vier soldaten en de verwonding van zes anderen tijdens een op zich volgens militaire kringen succesvol verlopen actie in Zuid-Libanon. Bij de actie werden volgens militaire kringen minstens vier strijders van de AMAL-beweging, die samen met Hezbollah in Zuid-Libanon tegen Israel vecht, gedood.

De brand ontstond doordat Israelische artillerie en helicopters de op de vlucht geslagen overlevenden van het AMAL-commando in een ravijn achtervolgden. Inslaande granaten veroorzaakten een brand in het ravijn. Volgens militaire kringen draaide de wind en schoot het vuur razendsnel in de richting van de Israelische militairen.