Kritiek EU op aanpak varkenspest

BRUSSEL, 29 AUG. De internationale druk op Nederland om harder op te treden tegen de varkenspest groeit. In het permanent veterinair comité dat gisteren in Brussel bijeen was hebben de lidstaten van de Europese Unie extra toezicht geëist op de Nederlandse maatregelen tegen de ziekte.

De Europese Commissie kreeg opdracht om na te gaan of de maatregelen die Nederland neemt tegen varkenspest afdoende zijn. De EU-landen willen dat Europese inspecteurs kijken naar de werking van de preventieve slacht. Een suggestie om Nederlandse veetransporteurs in het buitenland te verbieden heeft het niet gehaald.

De roep om een andere aanpak en massalere slachtingen om de varkenspest uit te roeien wordt steeds luider, constateerde gisteravond Stan van der Meijs, de Nederlandse afgevaardigde in het permanent veterinair comité.

Van der Meijs erkende dat het transportsysteem een van de zwakke plekken is bij de bestrijding van varkenspest. Hij stelde niettemin dat dit geen uniek Nederlands maar een Europees probleem is.

In andere lidstaten, vooral in België, bestaat angst dat de ziekte overslaat en groeit de kritiek omdat Nederland er niet in slaagt de ziekte onder controle te krijgen. Na aandrang van de Belgische boerenbond heeft minister Pinxten (Landbouw) gisteren zijn Nederlandse collega Van Aartsen gevraagd het toezicht op varkenstransporten te verscherpen.

In een interview vanmorgen voor de BRTN-radio verklaarde Pinxten dat Van Aartsen beloofde zijn suggestie op te volgen. Ook zei Pinxten dat zijn Nederlandse collega “serieuze aanwijzingen” had dat het meest recente geval van varkenspest in Zeeuws-Vlaanderen het gevolg is van illegaal transport. Minister Pinxten heeft gisteren het vervoer van varkens verboden in zeven West- en Oostvlaamse gemeenten naar aanleiding van de varkenspest in Zeeuws-Vlaanderen. In West- en Oostvlaanderen zit het hart van de Belgische varkenshouderijen. Morgen wordt het totale vervoersverbod versoepeld en vervangen door een toezichtsgebied en een bufferzone.

De door varkenspest getroffen mesterij in het Zeeuws-Vlaamse Schoondijke is gisteren geruimd. Westelijk van het kanaal van Gent naar Terneuzen is het vervoer van vee verboden.