Koersen op Damrak verder naar beneden

AMSTERDAM, 29 AUG. De Amsterdamse effectenbeurs ging vanochtend verder omlaag. Daarmee zetten de koersen op het Damrak de neerwaartse trend van de afgelopen dagen voort. Wel wist een deel van de financiële instellingen de verliezen van gisteren enigszins weg te werken

AMSTERDAM Donderdag daalde de AEX-index op het Damrak al fors met ruim dertig punten, vrijdagmorgen opende de index tien punten lager. Na anderhalf uur handelen was het verlies enigszins weggewerkt tot een min van 3,43 punten op 873,84.

De dollar was bij de opening van de beurs onveranderd, waardoor het verlies van de beursgraadmeter beperkt bleef. Andere Europese beurzen waren eveneens lager, maar de Amsterdamse obligaties klommen voorzichtig omhoog.

“Geen koper te vinden”, aldus een handelaar. De omzetten waren laag. In zijn ogen wordt het vandaag een saaie handelsdag met een zeurderige stemming. “De AEX schommelt voortdurend tussen de min één en min zes.”

Veel handelaren verkleinen op de laatste beursdag van de week hun posities omdat Wall Street komende maandag gesloten is wegens Bank Holiday. “Die willen geen risico's meer nemen”, aldus een van hen. Daarnaast wachtte de handel op economische cijfers uit de VS, die vrijdagmiddag worden gepubliceerd. Dan blijkt misschien welke richting de rente in zal slaan.

Sommige financiële waarden werkten vrijdagmorgen een deel van het verlies van donderdag weg. Op die dag daalden de koersen van alle banken en verzekeraars, ondanks de uitstekende winstcijfers van ING en Fortis. Vrijdag noteerde Fortis, dat zijn winstverwachting naar boven had bijgesteld, een plus van 2,80 gulden op 83,30. Aegon klom acht dubbeltjes tot 151,90 gulden. ABN Amro bleef net boven de 40-guldengrens hangen op 40,10, een min van een dubbeltje. ING liet vijf dubbeltjes liggen op 90 gulden.

De high-techsector zat in de hoek waar de klappen vielen. Op Wall Street was de stemming afgelopen donderdag ten opzichte van de high-techfondsen omgeslagen door de negatieve geruchten over Motorola. Ook IBM was lager. Op Beursplein 5 daalden de Nederlandse automatiseringsfondsen eveneens fors. Baan, tot voor kort het paradepaardje van de beurs, liet 5,10 gulden liggen op 116,60. Woensdag werd bekend dat de financiële directeur van Baan, J. Westerhoud, bij het bedrijf opstapte wegens een te hoge werkdruk. KPN boekte in afwachting van cijfers een winst van 1,30 op 74,50 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs van New York was donderdag allesbehalve vrolijk gestemd. De Amerikaanse economie draaide in het tweede kwartaal veel beter dan aanvankelijk was berekend. De vrees voor een renteverhoging sloeg hard toe en de Dow Jones stond een uur na opening ruim 120 punten lager. De beursmeter krabbelde nog wel op, maar eindigde op 7694,43, een daling van 92,90 punten (bijna 2 procent).

De zorg voor de derde-kwartaalcijfers van Amerikaanse bedrijven die de komende tijd vrijkomen, droeg bij tot de mineurstemming. Vooral grote concerns en technologiebedrijven moesten dat bezuren.

TOKYO De effectenbeurs van Tokio kreeg een tik mee van de andere beurzen in Azië, die weer fors lager waren. De Nikkei-index van 225 fondsen daalde met 222,03 punten tot 18.229,42. Even dook de index zelfs even onder de 18.000 punten.