KNP BT koopt Duits bedrijf

ROTTERDAM, 29 AUG. KNP BT heeft zijn positie in de verpakkingssector versterkt. Het concern neemt de Duitse producent van golfkarton Holfelder over van de Australische Amcor-groep. Holfelder is nu nog verliesgevend, maar KNP BT denkt de verliezen om te kunnen zetten in winst.

Holfelder heeft vijf vestigingen in Zuid- en Zuid-West-Duitsland en werkt vooral voor de Duitse markt. De omzet van de onderneming bedraagt 200 miljoen mark op jaarbasis. Er werken ongeveer 750 mensen, die jaarlijks 130.000 ton golfkartonnen verpakkingen maken en 70.000 ton golfkartonpapier. De partijen doen geen mededeling over de overnameprijs.

Het Duitse Bundeskartellamt moet nog toestemming verlenen voor de transactie. Volgens KNP BT valt er meer waarde te halen uit het samengaan van de productielokaties van Holfelder en de bestaande activiteiten van KNP BT Packaging in Zuid-Duitsland. KNP BT-bestuurssecretaris J. Barbas verklaarde wel dat deze integratie voor banenverlies zorgt. Hoeveel werkgelegenheid er verdwijnt valt op dit moment echter niet te zeggen. Ook gaan er “waarschijnlijk” lokaties dicht. Barbas tekende er bij aan dat Holfelder midden in een reorganisatie zit.

KNP BT Packaging is de derde producent van kartonnen verpakkingen in Europa. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen een sterke positie in de Benelux, Groot-Brittannië en Noorwegen. In Polen en Tsjechië wordt een positie opgebouwd. KNP BT is verder ook actief als papierproducent en als distributeur van papier, kantoorartikelen en grafische machines.

Eén van de werkmaatschappijen van de distributiedivisie, BT Office Products, doet ook een overname in Duitsland. Het betreft de aankoop van W. Pfeffer Bürotechnik in Hildesheim. Bij deze distributeur van kantoorartikelen werken veertig mensen, die een jaaromzet van 12 miljoen mark behalen. Door de overname vergroot BT Office zijn omzet in Duitsland tot 480 mark op een totaal aantal personeelsleden van duizend.