Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

In Oman is het 's winters 28 graden

Ik woon in Oman, dat ligt in Azië. Het klimaat is hier vochtig en warm. Maar in de winter is het er ongeveer 28 graden. Dat is wel erg lekker. Maar laat ik het hebben over de dieren die hier leven. De meeste zijn reptielen zoals slangen en hagedissen: de kleintjes heten gekko's en tjitjaten.

Ze worden op zijn grootst 10 cm. Best groot. Er wonen ook schorpioenen. Dat zijn gevaarlijke beesten. Ze lijken op een kreeft, maar zijn kleiner. De grootste zijn ongeveer 11 cm. Als ze je prikken doet dat héél erg pijn. Het is dan verstandig om naar de dokter te gaan. In zee leven de interessantste dieren. Maar de simpele kabeljauw zul je niet vinden. Als je gaat zwemmen in de zee, zwem je vaak tussen veel mooie vissen. Er zijn ook niet echt aardige zeedieren, bijvoorbeeld de zeeslang en de koffervis. Er zijn wel 6 soorten zeeslangen, en ze zijn allemaal even humeurig. Verder zijn er 11 gevaarlijke vissen. Dat is niet veel van de 74 soorten vissen.

Boven water is een wadi. Een wadi is een droge rivierbedding. Daar bedoel ik mee dat er vroeger een rivier door heeft gestroomd. Maar het kan ook zijn dat er nog eens water in zit. Je kunst er mooie stenen vinden, en er leven ook schorpioenen, gekko's en tjitjaten. In Oman zijn ook bergen, bijvoorbeeld de Jabel Shams (je zegt Jabul Sjams). Op de Jabel Shams is het koud, 20 t/m 0 graden. De Nederlanders denken dat dat gewoon is, maar wij in Oman niet. Wij vinden dat koud. Nu vraag je je wel af: waarom woont zij niet in Nederland? Nou dat zit zo. Mijn vader werkt bij Shell dus dan wordt hij wel eens verplaatst en dat betekent: wéér verhuizen.

Ik spreek best goed Engels en kan mijn naam in het Arabisch schrijven. Dit is hem je moet hem achterstevoren lezen. Dat hoort zo. Ik heb ook in Noorwegen gewoond. Maar daarover vertel ik een andere keer.

Stuur ook een tekening of verhaal naar de Kinderpagina! Als we je tekening afdrukken, krijg je een grote doos kleurpotloden, als we je verhaal plaatsen, sturen we je een houten vulpen. Inzenders mogen niet ouder zijn dan twaalf jaar. Schrijf je naam, adres en leeftijd op de inzending. Het adres is: Kinderpagina NRC Handelsblad, Paleisstraat 1, 1012 RB Amsterdam.