Hoger tempo groei VS in tweede kwartaal

NEW YORK, 29 AUG. Herziening van de groei van het bruto binnenlands product (bbp) over het tweede kwartaal heeft de economische vooruitzichten in de Verenigde Staten iets in de tijd verschoven. De inflatie blijft echter gering. Beleggers reageerden wisselend en mede door andere factoren maakte de Dow Jones gisteren flinke schommelingen.

De groei van het Amerikaanse bbp bedroeg in het tweede kwartaal 3,6 procent en niet 2,2 procent, zoals eerder was aangenomen. Dat heeft het het ministerie van handel gisteren bekendgemaakt. De voorraadvorming is groter dan eerder aangenomen en ook de export was hoger dan verwacht. Economen verschilden van mening over of dat de groei in het tweede halfjaar beinvloedt.

“De voorraden zullen een blok aan het been zijn in de groei over de tweede helft van het jaar”, aldus Bruce Steinberg van Merrill Lynch in een verklaring. “Wij verwachten lagere prijzen.” Volgens de zakenbank zal de grotere stijging van de export in de laatste twee kwartalen van dit jaar weer leiden tot een afvlakking van het tempo. De bank verwacht een economische groei over 1997 van ongeveer drie procent. Dat zou voor de rest van het jaar een vertraging van de groei betekenen na een groei van meer dan 4 procent over de eerste zes maanden.

Bij de bank J.P. Morgan bestaat er geen enkele ongerustheid over de groei in het tweede kwartaal. “We zitten nog steeds op een prognose van ongeveer 4 procent”, aldus de econoom Robert Mellman van die bank. “Voor 1997 in z'n geheel komen we dan inderdaad eveneens uit op 4 procent.”

Volgens Mellman is dat geen groeicijfer waar beleggers ongerust van worden.

Risico's op hogere inflatie in de VS zijn er niet. “Zolang de dollar hoog blijft en de prijzen van grondstoffen en termijngoederen relatief laag zien wij geen inflatiestijging”, aldus Mellman.

De Dow Jones reageerde gisteren met een flinke daling van ongeveer 128 punten op het herziene bbp-cijfer, herstelde zich later tot winst maar eindigde uiteindelijk 92 punten lager.

Ook waren beleggers ongerust over verwachte tegenvallende winstcijfers van Altera, een halfgeleidersproducent, die de koersen van Intel, IBM en anderen negatief beinvloedde. Gillette en Coca Cola, bedrijven die twee weken geleden een koersdaling in gang zetten, moesten het opnieuw ontgelden. Analisten waren echter niet al te ongerust omdat het handelsvolume niet ongewoon hoog was. De VS maken zich op voor een lang weekeinde en veel Amerikanen zijn deze week met vakantie.

“De bedrijfswinsten zijn over het algemeen op peil en er is nog geen reden voor lagere cijfers”, vindt Mellman. “Beleggers mogen nu eenmaal niet verwachten dat de groei elk jaar 10 tot 15 procent zal zijn. Misschien is het nu maar 7 of acht procent.” Volgens Mellman zal in de tweede helft van het jaar de productie iets lager worden door de voorraden die er liggen maar de zogeheten final sales zullen hoger zijn dan in de voorgaande twee kwartalen. Zodoende houden de componenten die de groei van het bbp bepalen elkaar in evenwicht.

“De economie staat er goed voor en de vooruitzichten voor groei zijn uitstekend”, aldus Mellman. “Wij verwachten wel dat de looninflatie iets zal toenemen want de daling van de werkloosheid bij deze groei kan niet eeuwig door blijven gaan.”

Mede op grond daarvan verwachten Mellman en zijn collega's dat de Federal Reserve Bank, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, voor de lente van 1998 drie keer de rente zal verhogen met in totaal 75 basispunten of driekwart procent. Dat moet de groei iets afremmen en de inflatie in toom houden.

    • Lucas Ligtenberg