Galerie Espace

Met veel aandacht heb ik het artikel van Lien Heyting over Galerie Espace en haar eigenaresse Eva Bendien gelezen (CS 15-8). Misschien is het leuk om te weten dat Galerie Espace weliswaar een van de oudste galeries voortoegepaste kunst in Nederland is, maar niet de oudste. Die bevindt zich in Rotterdam.

In 1941 werd door Toos van 't Hoff op vierenderigjarige leeftijd aan de Oudedijk 159 in Rotterdam een winkel in 'mooie dingen' geopend. Deze winkel in kunst en kunstnijverheid was in wezen wat pas later een galerie genoemd zou worden. Na haar ziekte en dood in 1960 is de galerie overgenomen door Erik Voorrips, op dat moment net dertig jaar. Hij heeft galerie Maas in haar lijn, de toegepaste kunst, voortgezet. In 1970, tien jaar na haar overlijden, is in het Museum Boijmans Van Beuningen een ere-tentoonstelling ingericht. In 1991 heeft galerie Maas haar 50-jarig bestaan gevierd. Bij deze gelegenheid is ook een boekje gepresenteerd met de hele historie van de galerie.

Nu in 1997, na 37 jaar de galerie te hebben bestierd, draagt Erik Voorrips de galerie over aan mij. De galerie blijft op zijn oude lokatie.

    • Meindert Osinga