Een konijn op je servies; Nijntje-winkel in Amsterdam

De Winkel van Nijntje, Beethovenstraat 71, Amsterdam, tel. 020-6719707, open 10-18 uur en ma v/a 13.00 uur. Nijntje en de school, Nijntje en de dieren, Nijntje en het feest, Prijs ƒ 39,90. Uitg. Bruna.

Nijntje. Voor de lezers van deze pagina is er waarschijnlijk geen beroemder konijn dan hij. Je kent hem langer dan Roger Rabbit, Broer Konijn of Konijn uit Winnie de Poeh. Je hoorde voor het eerst van hem toen je moeder of je vader uit zo'n klein vierkant boekje voorlas: Nijntje's droom, of Nijntje huilt. Toen zag je de strakke plaatjes van dat aardige diertje met die bolle kop en lange oren. Zijn ogen waren twee stipjes en zijn mond niet meer dan een liggend kruisje.

De tekenaar van Nijntje is Dick Bruna. Hij wist aan dat simpele konijntje toch altijd weer verschillende uitdrukkingen mee te geven. Gelukkig maar, want anders zou Nijntje steeds hetzelfde reageren op al zijn avonturen. Daarna leerde je voor het eerst woordjes herkennen in de boekjes van Nijntje. Makkelijk, want de verhaaltjes stonden op rijm:

nijntje was gaan slapen met beertje in haar arm want dat vond nijn gezellig en ook zo lekker warm De boekjes van Dick Bruna zijn steeds in dezelfde kleuren. Behalve wit en zwart zijn dat: geel, groen, oranje, bruin en blauw. De tekenaar let er altijd goed op dat die kleuren in al zijn boekjes precies hetzelfde zijn. Niet alleen in de Nijntje-verhalen, ook in de avonturen van Boris, Snuffie, Lotje of een van de vele andere figuurtjes van Dick Bruna. Ook dat vierkante formaat blijft steeds hetzelfde, kijk maar in je boekenkast. Of in die van je jongere broer of zus.

Maar ook op een affiche, t-shirt of etui haal je die typische Bruna-tekeningen er meteen uit. Want Nijntje is allang niet meer alleen in boekjes te vinden. Je ziet hem op babyspulletjes, op schrijfwaren voor de middelbare school en zelfs op een stropdas voor heren die maar een klein beetje deftig willen zijn.

Sinds eind vorig jaar is er in Amsterdam zelfs een winkel, die alleen maar spullen heeft met tekeningen van Dick Bruna. In die winkel koop je, behalve wat ik al eerder noemde, ondermeer speelgoed, kleding, videobanden, stoffen en behang, kindermeubilair, badmanteltjes, servies, schoeisel, spelletjes en zelfs pleisters - allemaal met Nijntje of een van die andere Bruna-figuurtjes erop. Kinderen die denken dat ze te groot zijn voor Nijntje, vergissen zich. Skaters lopen de winkel binnen voor een wijd Nijntje-t-shirt, terwijl hun vriendinnen van 16 zich in een babytruitje maat 116 wringen.

Het nieuwste produkt in de Nijntje-verzameling is een drietal cd-roms voor de pc, waarmee je kan leren lezen, kleuren en plaatjes herkennen. Daarnaast heeft iedere cd-rom nog een extraatje: Op Nijntje en de dieren kunnen kinderen vanaf twee jaar stempelen met plaatjes van dieren en zelf tekeningen maken en printen. Op Nijntje en het feest staat een lottospel, waarbij je moet raden welk plaatje bij welk voorwerp hoort. En op Nijntje en de school staan oefeningen om te leren tellen. Het leuke van de cd-roms is bovendien, dat je - of misschien: je ouders - de moeilijkheid van de spelletjes zelf kan instellen.De cd-roms zijn zo geschikt te maken voor peuters zonder enige computerervaring tot en met kinderen op de basisschool die al aardig met de muis overweg kunnen.

    • Tom Rooduijn