Bonn en Parijs dekken wederzijds wantrouwen toe

Tijdens de ontmoeting tussen premier Jospin en bondskanselier Helmut Kohl was er geen spoor van bestaande Duits-Franse spanningen. Ze hebben in eigen land al problemen genoeg.

BONN, 29 AUG. Bonn en Parijs kunnen opgelucht ademhalen. Tijdens een etentje van bondskanselier Helmut Kohl en de Franse socialistische premier Lionel Jospin in Bonn, spraken beide zich uit voor een tijdige komst van een stabiele euro. De twee partners zijn vastbesloten alles op alles te zetten om in 1999 de monetaire unie te realiseren, schouder-aan-schouder.

Het gesprek is in een “buitengewoon prettige atmosfeer” verlopen, wilde regeringswoordvoerder Peter Hausmann gisteren nog kwijt. Geen spoor van de spanningen die enkele maanden geleden tussen Parijs en Bonn aan het licht traden. De regeringsleiders hebben wel iets anders aan het hoofd.

Met grote financiële problemen en een hoge werkloosheid in zowel Frankrijk als Duitsland, moeten Kohl en Jospin alle zeilen bijzetten om hun land klaar te stomen voor de muntunie. Een hapering in de Frans-Duitse samenwerking, die als motor van de Europese integratie geldt, is allesbehalve welkom. Ook al vergingen sinds het aantreden van Jospin drie maanden voor hij een werkbezoek aan Bonn bracht.

Met hun eensgezinde verklaring hopen Kohl en Jospin het wantrouwen toe te dekken, dat tussen beide landen sluimert. Parijs ergert zich al langer aan de fixatie van Bonn om over de euro uitsluitend nog in termen van 3,0 te praten (het criterium voor het begrotingstekort). In Bonn bestaat weerzin tegen het Franse voorstel als tegenpool van een Europese Centrale Bank, een economische 'regering' te vormen.

Dan is er nog het onopgeloste voorzitterschap van de nieuw te vormen Europese bank. De Duitsers zetten op Wim Duisenberg, oud-president van De Nederlandsche Bank, terwijl Franse parlementariërs herhaaldelijk een lans breken voor een landgenoot.

Met de verkiezing van de socialisten, groeide in Bonn de scepsis ten opzichte van hun bondgenoot, die een expansionistische economische koers leek te gaan volgen om aan alle beloften te kunnen voldoen. Jospin wil alleen al 350.000 overheidsbanen scheppen. Kosten: 10 miljard mark, verklapte François Hollande, de voorzitter van de Franse Socialistische Partij, gisteren tijdens een SPD-bijeenkomst in het Duitse Bad Godesberg, vlakbij Bonn.

Tijdens de eerste ontmoeting tussen Kohl en Jospin in het Franse Poitiers in juni, vlak voor de Europese top in Amsterdam, lukte het niet de gebruikelijke Frans-Duitse eenstemmigheid uit te dragen. Onenigheid over het stabiliteitspact voor de euro en een Europees werkgelegenheidsbeleid versterkte de spanningen.

Even was nog sprake van een affront toen een geheime telex van de Duitse ambassade in Parijs uitlekte, waarin weinig vleiende opmerkingen over de nieuwe Franse regering werden gemaakt. Minister van defensie Alain Richard had zich “nog nooit” met veiligheidszaken beziggehouden. Europa-minister Pierre Moscovici werd als “beginneling” neergezet. En transportminister Jean-Claude Gayssot afgeschreven als “strijdmakker” van de oud-communistenleider Marchais. Wijselijk onthielden woordvoerders van beide regeringsleiders zich van commentaar, hoewel het bestaan van de telex door de Duitse ambassade niet werd ontkend.

Gisteren hebben Jospin en Kohl alle oneffenheden weggegeten. Parijs rept niet meer van extra geld voor banenplannen. Ook is het idee van een 'economische regering' vaarwel gezegd. Met versterking van de rol van de ministers van Financiën en Economische Zaken, is Jospin ook tevreden. De halfjaarlijkse top volgende maand in Weimar belooft het Frans-Duitse huwelijk extra glans te geven.

    • Michèle de Waard