B. TARTIKOFF 1949 - 1997; Beroemde producer

NEW YORK, 29 AUG. Woensdag is in het academisch ziekenhuis in Los Angeles de legendarische producer Brandon Tartikoff overleden. Tartikoff, 48 jaar oud, overleed aan de ziekte van Hodgkin.

Tartikoff, hoewel niet zeer bekend bij het grote publiek, wordt algemeen gezien als een van de beste televisieproducenten aller tijden. De stempel die hij op het Amerikaanse network NBC drukte in de periode 1980 tot 1991 is indrukwekkend en zonder weerga. Tartikoff bracht series op het scherm als Cheers, Hill Street Blues, de Cosby Show, Miami Vice, L.A. Law, St. Elsewhere, Family Ties en het A-Team. In 1985, vijf jaar nadat Tartikoff aantrad als directeur van NBC Entertainment, was NBC voor het eerst het meest bekeken network en die positie behield het vijf jaar lang. NBC gelastte een extra herdenkingsuitzending voor hem in.

Brandon Tartikoff groeide op in Long Island en studeerde Engels aan Yale maar had daarna geen idee wat hij moest doen. Bij toeval kreeg hij een baantje op een reclamebureau omdat de man die het sollicitatiegesprek met hem voerde, onder de indruk was dat Tartikoff met vijf meisjes in één huis samenwoonde. Later kwam Tartikoff terecht bij een plaatselijk tv-station. Hij viel op door de promotiefilmpjes die hij maakte voor programma's en werd in 1974 aangenomen bij network ABC. Via een voormalige studiegenoot kon Tartikoff in 1978 op de comedy-afdeling van NBC komen. Drie jaar later werd hij op 30-jarige leeftijd aangesteld als de jongste directeur Entertainment ooit.

Tartikoff had een neus voor goede ideeën en hoewel hij natuurlijk ook wel eens de plank mis sloeg heeft hij een indrukwekkende staat van dienst. “Ik ben zeer bedroefd”, aldus Michael J. Fox, ster uit de serie Family Ties woensdag. “Het is duidelijk dat ik zonder Brandon's geloof en vertrouwen nooit in dit vak zou zitten.”

Toen General Electric in 1986 het network NBC overnam, had het een winnaar in handen. Sommige afleveringen van de Cosby Show trokken een kijkdichtheid van 50. Met andere woorden, de helft van tv-kijkend Amerika had zijn toestel op NBC ingeschakeld. Tartikoff kreeg aanbiedingen van alle grote studio's en uiteraard ook van de televisieconcurrentie. Nog net op tijd hoorde GE-topman Jack Welch ervan en nodigde Tartikoff uit voor een etentje. De mannen werden vrienden en Tartikoff zag zijn salaris verdubbeld en zijn macht vergroot. Uiteindelijk kreeg hij toch genoeg van het tv-werk en stapte in 1991 over naar filmstudio Paramount. Daar hield Tartikoff het een jaar uit en het was geen glorieus jaar. Mede om persoonlijke redenen stapte hij op. Hij leidde nog enige tijd de produktiemaatschappij New World Entertaiment en begon zelf een bedrijf, H. Beale Co. Tartikoff stond bekend als zeer ambitieus en had een tomeloze drang om te winnen. Maar hij stond ook bekend als charmant. Op 23-jarige leeftijd werd reeds Hodgkin, aantasting van de lymfeklieren, geconstateerd en hoewel Tartikoff daarvan goed herstelde keerde de ziekte, die hij voor idereen geheim hield, later weer terug.

    • Lucas Ligtenberg