66 miljoen nodig voor natuurherstel Westerschelde

DEN HAAG, 29 AUG. Voor het herstel van de natuur in het gebied van de Westerschelde is een bedrag van 66 miljoen gulden nodig. Het gaat om tien projecten. Deze moeten de schade aan de natuur compenseren die ontstaat door de verdieping van de vaargeul.

Dat adviseert de zogeheten commissie-Hendrikx aan minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat). Begin 1995 werd na jarenlang touwtrekken tussen Nederland en Vlaanderen een verdrag gesloten over verruiming van de vaargeul in de Westerschelde. De haven van Antwerpen wordt hierdoor beter bereikbaar. Terwijl het verdiepen van de Westerschelde al is begonnen, werd men het in Zeeland niet eens over de plannen om het verlies aan natuur te compenseren. Dat was vorig jaar reden de commissie-Hendrikx in te stellen.