Zege op Riga wendt crisis af bij Barcelona

ROTTERDAM, 28 AUG. Barcelona heeft gisteravond in Riga een vroege crisis afgewend. De ploeg van trainer Louis van Gaal versloeg Skonto met 1-0 en plaatste zich daarmee voor de Champions League. De nummer twee van Spanje had de eerste wedstrijd tegen de semi-profs uit Letland slechts met 3-2 gewonnen. In de return kwam het nerveuze Barcelona echter niet in problemen. Spits Sonny Anderson maakte in de 50ste minuut het verlossende doelpunt. Doelman Ruud Hesp en Michael Reiziger speelden de hele wedstrijd.

Ook andere topclubs wisten een uitschakeling voor de Champions League af te wenden. De 3-2 nederlaag van Paris Saint Germain in de eerste wedstrijd tegen Steaua Boekarest was door de Europese voetbalbond UEFA omgezet in een reglementaire 3-0 zege voor de Roemenen, omdat de Franse club een geschorste speler had opgesteld. Paris Saint Germain zette in eigen stadion de zaken echter snel recht. Bij de rust stond het al 4-0. De eindstand van de door Dick Jol geleide wedstrijd werd uiteindelijk 5-0. De Braziliaan Rai nam drie van de vijf treffers voor zijn rekening.

Lierse SK had zich in Cyprus geblameerd door met 2-0 van het kleine Anarthosis Famagusta te verliezen. In het eigen stadion wist de Belgische kampioen de achterstand ongedaan te maken. Dat gebeurde wel met de nodige moeite. Pas zes minuten voor tijd viel het derde doelpunt van Lierse dat ook nog door een Cyprioot werd gemaakt. In Lier werd de plaatsing voor de Champions League zeer uitbundig gevierd. Lierse SK, dat na het behalen van de landstitel een leegloop van spelers meemaakte, zal zijn thuiswedstrijden voor de Europese competitie in het Koning Boudewijn-stadion in Brussel spelen.

Bayer Leverkusen kon het zich permitteren met 1-0 te verliezen bij Dinamo Tblisi. De ploeg van de ex-PSV'ers Jan Heintze en Erik Meijer had op eigen veld met 6-1 gewonnen. Door de plaatsing van Leverkusen is Duitsland met drie clubs vertegenwoordigd in de Champions League. Titelhouder Borussia Dortmund en landskampioen Bayern München zijn de andere twee ploegen. Zes landen, waaronder Nederland, zijn met twee clubs vertegenwoordigd.

Een respectabel voetballand als Schotland ontbreekt in de Champions League. Kampioen Glasgow Rangers werd gisteravond uitgeschakeld. De miljoenenploeg had twee weken geleden met 4-1 van IFK Göteborg verloren en kon die nederlaag op eigen veld niet ongedaan maken. Het werd 1-1. Als troost mag Rangers meedoen aan het toernooi om de UEFA Cup.

Deelnemers Champions League per land: Duitsland: Bayer Leverkusen, Bayern München en Borussia Dortmund; Engeland: Liverpool en Newcastle United; Italië: Juventus en Parma; Nederland: Feyenoord en PSV; Portugal: FC Porto en Sporting Lissabon, Spanje: Barcelona en Real Madrid; Turkije: Besiktas en Galatasaray; België: Lierse SK; Frankrijk: AS Monaco en Paris Saint Germain; Griekenland: Olympiakos Piraeus; Noorwegen: Rosenborg: Oekraïne: Dinamo Kiev, Slowakije: Kocise; Tsjechië: Sparta Praag; Zweden: IFK Göteborg.