Winst BolsWessanen groeit door dure dollar

ROTTERDAM, 28 AUG. De nettowinst van BolsWessanen is over het eerste halfjaar van 1997 met 15,8 procent gegroeid naar 79,8 miljoen gulden. Zonder het gunstige effect van de hoge dollarkoers zou de toename 11,7 procent hebben bedragen. Het voedingsmiddelen- en drankenbedrijf verwacht over heel 1997 een winststijging van 10 procent.

De winst per aandeel kwam uit op 94 cent, tegenover 82 cent een jaar eerder. De netto omzet van BolsWessanen steeg in de eerste zes maanden van dit jaar met 18,2 procent tot 2,247 miljard gulden, grotendeels door overnames en de hogere dollar. De autonome omzetgroei bedroeg 3,7 procent.

Beleggers reageerden gisteren teleurgesteld op de cijfers, omdat de voorspelde winstgroei van 10 procent over heel 1997 neerkomt op een daling van de winstgroei in de tweede helft van het jaar. Het aandeel BolsWessanen sloot op 36,20 gulden, 5 procent lager dan een dag eerder.

BolsWessanen herhaalde gisteren de boodschap dat het zich in de toekomst volledig gaat toeleggen op voedingsmiddelen. Daarmee wordt de fusie tussen Bols en Wessanen uit 1993, die beleggers niet heeft kunnen bekoren, teruggedraaid. Bestuursvoorzitter M. Zondervan kondigde eerder dit jaar aan dat de drankenbedrijven zullen worden verkocht als voor 400 miljoen gulden aan acquisities is gedaan in de overige activiteiten van het concern.

De drankenbedrijven, ondergebracht in de divisie Gedistilleerd en Wijnen, zijn nu goed voor 15 procent van de omzet. In de eerste helft van dit jaar boekte de divisie een bedrijfsresultaat van 24,8 miljoen gulden, een stijging van 43,3 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Met een marge (bedrijfsresultaat gedeeld door omzet) van 6,2 procent is het drankenbedrijf het meest winstgevende onderdeel van BolsWessanen. Gedistilleerd en wijnen bestaat uit drie activiteiten: een 35-procentsbelang in het Italiaanse Campari, een wijnhandel in Frankrijk en het Nederlandse Bols, producent van onder meer jenever en likeuren.

In de toelichting op de cijfers meldt BolsWessanen “actief en systematisch” acquisitiekandidaten te benaderen voor uitbreiding van zijn andere divisies: Zuivel (nu 46,6 procent van de omzet), Natural en Specialty Foods (24,6 procent) en Convenience Foods en Cereals (13,8 procent).

Alle activiteiten droegen bij aan de hogere winst, met uitzondering van het “gemaksvoedsel” (snacks). De laatste activiteit kampte het hoge aanloopkosten van een nieuwe fabriek in België en sterk gestegen vleesprijzen. Bij de ontbijtgranen (cornflakes, muesli), die lange tijd kampten met grote prijzendruk, ging het beter dankzij herstel van de marges.

Het zuivelbedrijf van BolsWessanen zag het resultaat in de eerste helft van het jaar met ruim 25 procent stijgen. Ook bij de Amerikaanse dochter die zich toelegt op delicatessen en gezondheidsvoedsel en bij de drankengroep stegen de verdiensten, maar BolsWessanen geeft daarover geen cijfers.

BolsWessanen keert over de eerste zes maanden van dit jaar een interimdividend uit van 32 cent per aandeel.