Wegens aanslag disco Berlijn; Politie Italië pakt gezochte Libiër op

ROME, 28 AUG. Een Libiër die werd gezocht wegens de bomaanslag in 1986 op een discotheek in West-Berlijn waar veel Amerikaanse soldaten kwamen, is gisteren in Rome aangehouden.

De 40-jarige Musbah Abulgasem Eter was volgens Duitse autoriteiten lid van de Libische geheime dienst en werkte vanuit de ambassade in het toenmalige Oost-Berlijn. Hij zou een belangrijke rol hebben gespeeld bij de voorbereiding van de aanslag, waarbij drie doden en tweehonderd gewonden vielen. Eerder zijn twee Libiërs en twee Duitsers in verband hiermee gearresteerd.

Na jarenlange voortvluchtigheid heeft Eter in september 1996 op de Duitse ambassade in Malta met vertegenwoordigers van de Duitse justitie gesproken. Daarbij zou hij essentiële informatie voor het onderzoek hebben gegeven. Eter zou daarna enige maanden in Duitsland hebben gewoond, mogelijk onder een programma om kroongetuigen te beschermen. Er werd een internationaal arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd nadat hij in juli opnieuw was ondergedoken.

De aanslag op de discotheek La Belle was direct gericht tegen de Amerikaanse soldaten die daar vaak kwamen. Twee van de doden waren soldaten. De toenmalige president Ronald Reagan liet als vergeldingsmaatregel bombardementen uitvoeren op wat de Amerikanen omschreven als militaire doelen in en bij de Libische steden Tripoli en Benghazi bombarderen. Daarbij zijn zeker vijftien doden gevallen. Tot de slachtoffers behoorde een driejarige geadopteerde dochter van de Libische leider Gaddafi. Ook de kazerne waar Gaddafi was werd gebombardeerd, maar hij bleef zelf ongedeerd.

Door de bomaanslag op de discotheek in Berlijn en de Amerikaanse reactie laaiden de spanningen tussen Libië en het Westen hoog op. Symbool daarvoor waren de twee raketten die Gaddafi liet afvuren richting Italië. Zij kwamen in zee terecht bij het eilandje Lampedusa.

De Duitse justitie is Eter op het spoor gekomen door een aantal telefoons af te luisteren. Daarbij bleek regelmatig vanuit Rome gebeld te worden. De Digos, de anti-terreureenheid van de Italiaanse politie, wist hem daarna te lokaliseren.

Behalve Eter, die zich niet verzette bij zijn arrestatie op straat, zijn gisteren twee Libische mannen en een Italiaanse vrouw aangehouden. Zij worden ervan verdacht Eter te hebben geholpen voortvluchtig te blijven. De Italiaanse politie onderzoekt nog of Eter van meer mensen hulp heeft gekregen. Zij heeft een aantal valse paspoorten en andere papieren ontdekt.

Eter zal worden uitgeleverd aan Duitsland, waar hij zich moet verdedigen tegen de beschuldiging van meervoudige moord.