WEERBERICHTEN

De belangrijkste meteorologische instituten in Nederland zijn:

KNMI Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut. Het KNMI is dit jaar precies een eeuw in De Bilt is gevestigd. Het werd in 1854 bij Koninklijk Besluit opgericht. De eerste hoofddirecteur was prof. C.H.D. Buys Ballot (bekend van de 'Wet van Buys Ballot'). De eerste vestigingsplaats was sterrenwacht de Zonneburg in Utrecht. Behalve met waarnemingen en weersvoorspellingen houdt het KNMI zich bezig met wetenschappelijk onderzoek.

Meteo Consult Gevestigd in Wageningen, als particuliere onderneming in 1986 opgericht. Het presenteert zich tegenwoordig als “het grootste onafhankelijke weervoorspellingsinstituut op het Europese continent”. Het bedrijf voorziet niet alleen Nederlandse afnemers van weerberichten, maar ook bijvoorbeeld The Financial Times.

Verwachtingen Weersverwachtingen zijn via krant, radio en televisie te vernemen, maar er zijn (tegen betaling) ook vele andere manieren. Enkele voorbeelden:

Telefoon. NMI: algemeen tel. 09 00 80 03; regionaal of specifiek tel. 09 00 10 08 00 3; voor de bouw tel. 09 00 20 08 00 3; waterweerbericht trl. 09 00 40 08 00 3; burgerluchtvaart tel. 09 00 20 23 34 0.

Meteo Consult: algemeen tel. 09 00 97 25;

Windline tel. 09 00 10 91 09 5.

ANWB: voor vakantiebestemmingen tel. 09 00 95 79.

Teletekst. Het weerbericht is op Teletekst via de publieke omroepen te lezen op de pagina's 701 tot en met 717, bij RTL en Veronica op 190 tot en met 199 en bij SBS 6 op 301 en 311 tot en met 318.

Fax. Meteo Consult (tel. 09 00 11 22 32 2) en het KNMI (tel. 020 5 24 07 78) bieden (regionale) weersvooruitzichten, zowel voor de korte termijn (een uur) als de lange termijn (vijf dagen).

GSM. GIN, het GSM Information Network, verzorgt zowel voor Libertel als PTT Telecom weerberichten via de GSM-telefoon. Gebruikers moeten een tekstbericht naar het centrale systeem versturen en de tekst METEO gevolgd door de naam van hun woonplaats intoetsen. Binnen ongeveer vijftien seconden krijgen ze dan een weerbericht en de vooruitzichten voor hun woonplaats.

Personal computer. Internet bevat diverse websites over het weer, met onder meer het actuele weerbericht.

www.knmi.nl

www.meteocon.nl

www.bootnet.nl/bootnet/ weer.html (satellietbeelden)

www.dru.nl/amersfoort/weer/ weer.htm (De Weercourant)

www.dsc.nl/dsc/ dsc_weerverkeer.html (ook verkeersinformatie).

RDS. Radio's met Radio Data Systems (RDS) kunnen op de FM-zenders weerinformatie in tekst ontvangen.

Tentoonstelling De Volkssterrenwacht Simon Stevin heeft een permanente presentatie van het KNMI waar te zien is hoe een weerbericht tot stand komt. Ook kan er in een weertuin worden bekeken op welke wijze het weer wordt gemeten. Bovenstraat 89, Hoeven, Telefoon (0165) 50 24 39. Openingstijden: dinsdag tot en met zondag 12-17 uur, vrijdag- en zaterdagavond bovendien 19.30-22 uur.

Teleac De educatieve tv-omroep Teleac zendt volgend jaar een serie uit die is gewijd aan het klimaat en de klimaatveranderingen. In twaalf afleveringen van vijftien minuten worden via tastbare elementen in het landschap klimatologische veranderingen in beeld gebracht en ook wordt ingegaan op te verwachten klimaatsveranderingen. Presentator is de weerman van het NOS-Journaal, Erwin Kroll. De eerste uitzending is op 22 februari. De serie wordt wekelijks op zondag uitgezonden om 17.30 uur op Nederland 2.

Onderwijs Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft voor het onderwijs een Schoolbrief uitgegeven met informatie over het klimaat en het weer. Inlichtingen: Directie Voorlichting, postbus 20901, 2500 EX Den Haag.

Weeramateurs De Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie (voorheen Werkgroep Weeramateurs) verenigt honderden Nederlanders die zich uit liefhebberij met het weer bezighouden. Zij leggen gegevens vast om die met andere waarnemingen te kunnen vergelijken, kijken naar weersverschijnselen en maken er foto's van. Publicatie: Weerspiegel (maandblad). Leden houden ook lezingen en kunnen bij schoolprojecten worden ingeschakeld. Informatie: Telefoon (0547) 36 12 08.