Weer kanaal

Sinds een jaar kunnen ook Nederlanders 24 uur per dag de laatste weersvoorspellingen op televisie zien. In ongeveer eenderde van Nederland is het Weer Kanaal inmiddels te ontvangen. Het station ondervond de nodige 'opstartproblemen'. Op de eerste uitzenddag bleef het beeldscherm aanvankelijk angstvallig zwart door technische storingen en het bereik van Het Weer Kanaal bleef bij aanvang ver achter bij de doelstelling van 500.000 huishoudens.

Inmiddels kunnen circa twee miljoen huishoudens het Weer Kanaal ontvangen. Volgend jaar hoopt het station ook de laatste grote kabelexploitanten te hebben overtuigd. Hoewel reële kijkcijfers nog niet beschikbaar zijn, verwacht de vertegenwoordiger van het station in Nederland, IBS/ Broadcastmarketing, een even groot succes als The Weather Channel heeft in de Verenigde Staten. Uit onderzoek bleek dat eenderde van de Nederlandse ondervraagden meermalen per dag op een weerstation zou afstemmen.

Analoog aan het Amerikaanse concept duurt een onderwerp maximaal een minuut of drie. Wie niet bijtijds wegzapt, krijgt een herhaling te zien. Het Weer Kanaal garandeert de kijker dat hij niet langer dan een kwartier hoeft te wachten op een actuele voorspelling. Om de uitzending niet een onafgebroken weerbericht te laten worden, is de informatie onderverdeeld in thema's zoals Business Class Weer (weer- en verkeersinformatie onderweg), Weer op Reis (over exotische vakantiebestemmingen) en de 5-dagen Planner (voorspellingen voor de komende dagen). Op vaste tijdstippen zal vanaf 15 september een regionaal bericht worden uitgezonden. Zesmaal per uur krijgt bijvoorbeeld de Amsterdammer het weer boven zijn stad te zien en de Groninger dat voor zijn regio. Die laatste zal genoegen moeten nemen met een iets minder specifieke voorspelling, omdat kabelnetten in het noorden en oosten grotere gebieden beslaan. De informatie wordt gepresenteerd vanuit studio's in Londen, door een groep van tien overwegend onbekende jonge mensen, die een stoomcursus meteorologie hebben gevolgd. Het bekendste gezicht dat aanvankelijk een deel van de presentatie voor zijn rekening nam, weerman Peter Timofeeff, is inmiddels vertrokken naar RTL 5.